ßßß Cookit - przepis na Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku.
Składniki:
50 dag karkówki
1 papryka
1 por (biała część)
1 cebula
1 jajko
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek oleju
4 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki pędów bambusa konserwowego (opcjonalnie do bogatszej wersji)
ryż
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.
Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/karkowka-w-sosie-sodko-kwasnym.html