Wykonanie

Tak przygotowana
karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje
karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką
karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań
smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina
sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością
mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku.

Składniki:50 dag
karkówki1
papryka1
por (biała część)1
cebula1
jajko1 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek
oleju4 łyżki
cukru3 łyżki
octu winnego (może być
jabłkowy)1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
czystej wódki1 łyżeczka
soli1/2 szklanki
pędów bambusa konserwowego (opcjonalnie do bogatszej wersji)
ryżPrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać
wódkę,
sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane
jajko z łyżką
mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Paprykę pokroić w paski,
pora w krążki, a
cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać
ocet,
sos sojowy,
cukier,
przecier pomidorowy i podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej
wody i wymieszać.Do woka lub głębokiej patelni wlać
olej, rozgrzać, włożyć
mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone
pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić
mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.Podawać z
ryżem lub
makaronem.Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.