Wykonanie

Proste ciasto
biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.Składniki:ciasto:6
jajek1 1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
octu6 łyżek
olejukilka kropel
aromatu cytrynowegoforma o średnicy 28 cmpapier do pieczenia lub tłuszcz i
bułka tartakrem:1
budyń o smaku
śmietankowym lub
czekoladowym bez
cukru2 łyżki
cukru1
galaretka truskawkowa lub inna400 ml
mleka2 łyżeczki gorzkiego
kakao2 - 3 łyżki gorącej
wodypolewa:2 łyżki
mleka1 łyżka
kakao3/4 szklanki
cukru1/2 kostki
masła lub
margarynyPrzygotowanie:ciasto:
Jajka z
cukrem miksować do rozpuszczenia
cukru.Nadal miksując stopniowo dodawać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek
mąki).Pod koniec miksowania dodać
ocet,
olej i aromat.Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka).Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry.Wierzch ciasta polać gorącą polewą.Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.krem:
Kakao zalać gorącą
wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej
wody.Do 1/2 kubka zimnego
mleka wsypać
budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe
mleko z
cukrem zagotować.Do gotującego
mleka wlać rozrobione
kakao i
budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.Zdjąć z ognia, wsypać
galaretkę i mieszać do rozpuszczenia
galaretki (nie gotować).Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.polewa:Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia
cukru, ciągle mieszają.Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.