ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe z kremem

Ciasto biszkoptowe z kremem

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą.
Składniki:
ciasto:
6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
kilka kropel aromatu cytrynowego
forma o średnicy 28 cm
papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta
krem:
1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa lub inna
400 ml mleka
2 łyżeczki gorzkiego kakao
2 - 3 łyżki gorącej wody
polewa:
2 łyżki mleka
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
Przygotowanie:
ciasto:
Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru.
Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki).
Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat.
Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Gęstniejący krem wyłożyć na jedną część, drugą przykryć z góry.
Wierzch ciasta polać gorącą polewą.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na następny dzień ciasto jest delikatnie wilgotne.
krem:
Kakao zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, jeśli trudno będzie mieszać można dodać więcej wody.
Do 1/2 kubka zimnego mleka wsypać budyń i dokładnie rozmieszać, pozostałe mleko z cukrem zagotować.
Do gotującego mleka wlać rozrobione kakao i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować).
Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno.
polewa:
Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają.
Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy).
Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/ciasto-biszkoptowe-z-kremem.html