Wykonanie

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
cukru8
jajek2 łyżki
kakao8 łyżek
oleju8 łyżek
wodyolejek aromatyzującyMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe3 łyżeczki
cukru jeżeli
budyń jest z
cukrem1/2 l
mlekakostka
masła
Wykonanie:Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na
oleju:
żółtka ubić na białą masę z
cukrem, następnie dodać
olej i
wodę, następnie wsypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić pianę a następnie wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki
kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki
maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek.Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową:Ugotować 2 budynie na 1/2 l
mleka i doprawić
cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy
budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego
masła.Przełożenie:Oba ciasta pokroić na kromki o szerokości ok 1 cm. Smarować kromki na przemian (czarna, biała) masą i sklejać. Ciasto kroi się po ukosie. Dobrze jest wstawić ciasto do lodówki aby masa się związała z
ciastem (a nie tak jak u mnie na zdj ; ) ). Pozostałą masą ciasto posmarować z wierzchu i zrównać jego wysokości. (niestety mi masy brakło bo zaszalałam z przekładką)