ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem

Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, czy to zupa krem, czy jako dodatek do makaronu. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszną i niezwykle szybką w wykonaniu zupę krem. Idealnie pasują do niej dodatki tj. prażony słonecznik, kleks śmietany, kilka kulek sera mozzarella, czy grzanki ziołowo-czosnkowe.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
biała część pora,
mała cebula,
średniej wielkości młoda cukinia,
pół łyżeczki gałki muszkatałowej,
ząbek czosnku,
pieprz i sól do smaku,
łyżka świeżej bazylii,
2 łyżki łuskanego słonecznika,
2 łyżki oliwy z oliwek,
kopiata łyżka gęstej śmietany,
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę natomiast pora w cienkie półplasterki. Oba warzywa podsmażyć w małym garnku na oliwię, dodać startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dolać wodę, aby zakryła warzywa i dusić 5-10 min. Podduszoną cebulę, pora i cukinię doprawić bazylią, gałką muszkatałową, pieprzem i solą. Do warzyw dolać 2 szklanki wody, zagotować. Całość zblendować aż uzyska gładką konsystencję. Zupę doprawić solą do smaku. W garnuszku lub kubku rozmieszać 2 łyżki wody i łyżkę śmietany. Zupę zagęścić śmietaną. Gotować do wrzenia. Jeśli zupa jest mało słona w smaku dosolić i odstawić do "przegryzienia" smaków pod przykryciem. W międzyczasie uprażyć na patelni słonecznik lub przygotować grzanki.
Do przygotowania grzanek ziołowo-czosnkowych potrzebne będą:
3 kromki chleba pszennego,
bazylia, pieprz ziołowy, ząbek czosnku,
oliwa z oliwek
Kromki chleba kroimy w kostkę. W misce mieszamy bazylię, pieprz ziołowy i zgnieciony ząbek czosnku razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Do ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony chleb, który należy dokładnie wymieszać z ziołami i oliwą. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy kawałki chleba i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/07/zupa-krem-z-cukinii-z-prazonym.html