Wykonanie
Uwielbiam
cukinię pod każdą postacią, czy to zupa krem, czy jako dodatek do
makaronu. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszną i niezwykle szybką w wykonaniu zupę krem. Idealnie pasują do niej dodatki tj. prażony
słonecznik, kleks
śmietany, kilka kulek
sera mozzarella, czy grzanki
ziołowo-
czosnkowe.Porcja dla 2 osóbSkładniki:biała część
pora,mała
cebula,średniej wielkości
młoda cukinia,pół łyżeczki
gałki muszkatałowej,ząbek
czosnku,
pieprz i
sól do smaku,łyżka świeżej
bazylii,2 łyżki łuskanego
słonecznika,2 łyżki
oliwy z oliwek,kopiata łyżka gęstej
śmietany,2 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę natomiast
pora w cienkie półplasterki. Oba warzywa podsmażyć w małym garnku na
oliwię, dodać startą na dużych oczkach tarki
cukinię. Dolać
wodę, aby zakryła warzywa i dusić 5-10 min. Podduszoną
cebulę,
pora i
cukinię doprawić
bazylią,
gałką muszkatałową,
pieprzem i
solą. Do warzyw dolać 2 szklanki
wody, zagotować. Całość zblendować aż uzyska gładką konsystencję. Zupę doprawić
solą do smaku. W garnuszku lub kubku rozmieszać 2 łyżki
wody i łyżkę
śmietany. Zupę zagęścić
śmietaną. Gotować do wrzenia. Jeśli zupa jest mało słona w smaku dosolić i odstawić do "przegryzienia" smaków pod przykryciem. W międzyczasie uprażyć na patelni
słonecznik lub przygotować grzanki.Do przygotowania grzanek
ziołowo-
czosnkowych potrzebne będą:3 kromki
chleba pszennego,
bazylia,
pieprz ziołowy, ząbek
czosnku,
oliwa z oliwekKromki
chleba kroimy w kostkę. W misce mieszamy
bazylię,
pieprz ziołowy i zgnieciony ząbek
czosnku razem z 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Do
ziołowej mikstury wsypujemy pokrojony
chleb, który należy dokładnie wymieszać z
ziołami i
oliwą. Na dobrze rozgrzany
olej kładziemy kawałki
chleba i smażymy z obu stron na złoty kolor.