Wykonanie
Składniki:2
filety z kurczaka,
por, 3
marchewki, 2
pietruszki, połowa
cebuli,
papryka żółta i czerwona,4 garście sypkiego
ryżu,
przyprawy:
curry,
imbir,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,opakowanie Fix Knorr do dań chińskich lub
karczaka po chińskuPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy, wstawiamy na godzinę do lodówki.Warzywa:
por(tylko biała część) kroimy w talarki,
marchewkę i
pietruszkę w słupki,
cebulę w pół krążki, a
paprykę w paski.

Po godzinie wyjmujemy
kurczaka i smażymy do miękkości.Gotowanie
ryżu:4 garście
ryżu zalać ciepłą
wodą, aby przepłukać
ryż, po wylaniu
wody zalać ponownie, ale tym razem zimną
wodą, posolić płaską łyżeczką
soli i dodać łyżkę
oleju. Gotować od czasu do czasu dolewać
wodę i nie zapominać pomieszać!Na drugiej patelni udusić warzywa, następnie do miękkich warzyw dodać
kurczaka, doprawić
imbirem,
pieprzem i
solą. W garnuszku wymieszać 300 ml
wody i Fix Knorr, dolać do warzyw z
kurczakiem- dzięki temu zagęścimy zawartość patelni.Po ugotowaniu do
ryżu dodać na czubek łyżeczki
curry (dla koloru), wymieszać i wyłoży na talerz, polać zawartością z patelni.