ßßß Cookit - przepis na Kurczak po chińsku z warzywami

Kurczak po chińsku z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 filety z kurczaka,
por, 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa cebuli, papryka żółta i czerwona,
4 garście sypkiego ryżu,
przyprawy: curry, imbir, sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
opakowanie Fix Knorr do dań chińskich lub karczaka po chińsku
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Warzywa: por(tylko biała część) kroimy w talarki, marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę w pół krążki, a paprykę w paski.
Po godzinie wyjmujemy kurczaka i smażymy do miękkości.
Gotowanie ryżu:
4 garście ryżu zalać ciepłą wodą, aby przepłukać ryż, po wylaniu wody zalać ponownie, ale tym razem zimną wodą, posolić płaską łyżeczką soli i dodać łyżkę oleju. Gotować od czasu do czasu dolewać wodę i nie zapominać pomieszać!
Na drugiej patelni udusić warzywa, następnie do miękkich warzyw dodać kurczaka, doprawić imbirem, pieprzem i solą. W garnuszku wymieszać 300 ml wody i Fix Knorr, dolać do warzyw z kurczakiem- dzięki temu zagęścimy zawartość patelni.
Po ugotowaniu do ryżu dodać na czubek łyżeczki curry (dla koloru), wymieszać i wyłoży na talerz, polać zawartością z patelni.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/kurcze-pieczone-kiedy-chce-zrobic.html