Wykonanie
Kochani zdaje sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach ciężko powstrzymać się od jedzenia w popularnych fast-foodach. I chociaż staram się ich unikać, to raz na jakiś zdarza mi się zgrzeszyć. Moją słabością były zawsze pyszne i pikantne
polędwiczki z KFC. Jednak zdając sobie sprawę z tego, że nie służą one mojej figurze postanowiłam znaleźć pewien zamiennik tak aby cieszyć się ich smakiem często i bez wyrzeczeń. Moje pieczone
polędwiczki smakują naprawdę prawie identycznie jak w popularnym fast-foodzie. Jednak przyznacie mi, że są zdecydowanie zdrowsze. Na dodatek z
sałatką z
rukoli,
pomidora i
awokado to danie godne polecenia! Zdrowie, smak i przyjemność w jednym. Przecież jedzenie ma być przyjemnością, prawda?

Chrupiące
polędwiczki z
sałatką z
rukoli,
awokado i
pomidorów!składniki:8 polędwiczek z
kurczaka (znajdziecie np w Lidlu)3 łyżki
mąki1
jajko4 garści
płatków kukurydzianychłyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
ostrej papryki (chyba, że wolicie pikantne potrawy to dodajcie łyżeczkę)
sól,
pieprz2 garści
rukolipomidorki cherrypół
awokadosok z cytrynyoliwa z oliwekocetsos:3 łyżki
ketchupu3 łyżki
majonezu3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
ostrej paprykibazyliaPolędwiczki solimy z obu stron. Przygotowujemy 3 miski: w jednej rozkłócamy
jajko, w drugiej mieszamy
mąkę z
papryką słodką i ostrą, a w trzeciej rozkruszamy
płatki kukurydziane.
Polędwiczki najpierw maczamy w
mące, następnie w
jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych.
Polędwiczki przekładamy na blachę i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Rukolę myjemy i rozkładamy na dużym półmisku.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, a
awokado w kostkę.
Awokado sprawiamy
sokiem z cytryny i przyprawiamy
papryką ostrą.
Pomidorki i
awokado układamy na
rukoli.
Oliwę z oliwek,
ocet i
sok z cytryny mieszamy razem i polewamy
sałatę.
Ketchup,
majonez i
paprykę mieszamy w osobnej miseczce. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i posiekaną
bazylię i mieszamy. Gdy
polędwiczki będą gotowe, wykładamy je na półmisek. Podajemy z sosem. Smacznego!Komentarz:
Polędwiczki można zastąpić
piersią z kurczaka. Wtedy pierś kroimy wzdłuż na pół i kolejno znów wzdłuż, aby powstały nam kawałki wielkością i grubością przypominające
polędwiczki.





