Wykonanie

Delikatne mięciutkie
mięsko, u mnie pieczone z
pomarańczami, najpierw delikatnie obsmażone na masełku klarowanym, z niewielką ilością
białego wina,
czosnkiem,
tymiankiem i
pomarańczą.Składniki:marynata:
zioła suszone:
majeranektymianekrozmaryncząber
oreganomiętaoliwa z oliwekczosnekpapryka wędzona słodka (dwie szczypty)
cytryna (ćwiartka)
smalec kaczy
masło klarowane
olej kokosowyświeży
tymianekprzepiórki (u mnie 8 sztuk)duża
pomarańczaboczek świeży wędzony (kilka plasterków)mały kieliszek
białego wina na surówkę:
sałata rzymskapomidorki koktajlowe
suszona żurawinaPrzygotowanie:
Przepiórki myjemy usuwamy pozostałości piórek, odcinamy szyjki, wszystkie
zioła sypiemy do małej miseczki (wsypując rozcieramy je w palcach, dodajemy
paprykę wędzoną) osuszamy
przepiórki posypujemy naszą marynatą kropimy
oliwą i
sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut następnie obsmażamy na patelni z rozgrzanym
masłem klarowanym i
olejem kokosowym około 10 minuttak wyglądały po obsmażeniu, gotowe do piekarnika

Na 5 minut przed końcem smażenia dolewamy trochę
białego wina i solimy nasze
ptactwo. Przekładamy nasze
mięsko do naczynia żaroodpornego (na spód nakładamy kilka łyżek
smalcu z
kaczki), na patelnie wrzucamy
czosnek i pokrojoną
pomarańczę, obsmażamy i powstały sos oraz
owoce przelewamy do naczynia z
przepiórkami, na wierzch układamy kilka gałązek świeżego
tymianku i plasterki
boczku świeżego wędzonego (żeby nasze
przepiórki zbytnio nie wyschły). Pieczemy około 60 minut, na 15 minut przed końcem ściągamy przykrywkę.Podajemy z
sałatką z
pomidorów,
suszonej żurawiny, oraz pokrojonej cieniutko
sałaty rzymskiej z dressingiem z
octu balsamicznego,
cytryny oraz
oliwy. Smacznego