ßßß Cookit - przepis na Przepiórki pieczone

Przepiórki pieczone

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięciutkie mięsko, u mnie pieczone z pomarańczami, najpierw delikatnie obsmażone na masełku klarowanym, z niewielką ilością białego wina, czosnkiem, tymiankiem i pomarańczą.
Składniki:
marynata:
zioła suszone:
majeranek
tymianek
rozmaryn
cząber
oregano
mięta
oliwa z oliwek
czosnek
papryka wędzona słodka (dwie szczypty)
cytryna (ćwiartka)
smalec kaczy
masło klarowane
olej kokosowy
świeży tymianek
przepiórki (u mnie 8 sztuk)
duża pomarańcza
boczek świeży wędzony (kilka plasterków)
mały kieliszek białego wina na surówkę:
sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
suszona żurawina
Przygotowanie:
Przepiórki myjemy usuwamy pozostałości piórek, odcinamy szyjki, wszystkie zioła sypiemy do małej miseczki (wsypując rozcieramy je w palcach, dodajemy paprykę wędzoną) osuszamy przepiórki posypujemy naszą marynatą kropimy oliwą i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut następnie obsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym i olejem kokosowym około 10 minut
tak wyglądały po obsmażeniu, gotowe do piekarnika
Na 5 minut przed końcem smażenia dolewamy trochę białego wina i solimy nasze ptactwo. Przekładamy nasze mięsko do naczynia żaroodpornego (na spód nakładamy kilka łyżek smalcu z kaczki), na patelnie wrzucamy czosnek i pokrojoną pomarańczę, obsmażamy i powstały sos oraz owoce przelewamy do naczynia z przepiórkami, na wierzch układamy kilka gałązek świeżego tymianku i plasterki boczku świeżego wędzonego (żeby nasze przepiórki zbytnio nie wyschły). Pieczemy około 60 minut, na 15 minut przed końcem ściągamy przykrywkę.
Podajemy z sałatką z pomidorów, suszonej żurawiny, oraz pokrojonej cieniutko sałaty rzymskiej z dressingiem z octu balsamicznego, cytryny oraz oliwy. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/04/przepiorki-pieczone.html