ßßß
 
            
         SKŁADNIKI NA 3 MAŁE SŁOICZKI :2 kg podłużnych pomidorów, które następnie suszycie wg opisu wyżejświeża bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn lub ich wersja suszonachilli świeże (oprócz niego użyłam także kruszone papryczki chilli z pestkami firmy Smaki Natury)kilka ząbków czosnkuoliwa z oliwekolejGdy pomidory będą już ususzone i jeszcze ciepłe, do wysterylizowanych słoików kładziecie na dno 2 plasterki czosnku, pasek papryczki chilli bez pestek oraz wsypujecie po szczypcie wszystkich ziół i kruszonych papryczek chilli. Na tę ziołową podusię kładziecie kilka pomidorów lekko przyciskając je do dna. Oliwę i olej w proporcji 3/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki oleju podgrzewacie - nie doprowadzajcie do wrzenia, ma być gorąca, wtedy zaczyna pachnieć. :) Gotową mieszanką zalewacie pomidory z ziołami moich poziomu w słoiku i całą czynność zaczynając od dodania czosnku powtarzacie od nowa i tak do zapełnienia słoiczka. Uważajcie, by się nie poparzyć przy laniu oliwy. Słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozwalamy słoikom wystygnąć. Suszone pomidory są idealnym dodatkiem do sałatek, spaghetti czy zup - pysznie smakują również saute, podane na bagietce z masłem, smacznego! :) Po wystygnięciu oliwy co jakiś czas lekko obracam w dłoniach słoiki robiąc 'żaróweczki' i na chwilę obracam je do góry dnem by zioła dotarły w każdy pomidorowy zakamarek :)Pamiętajcie! Nie wylewajcie oliwy po zjedzeniu pomidorów, będzie idealnym dodatkiem do sałatek czy foccaci! <3
SKŁADNIKI NA 3 MAŁE SŁOICZKI :2 kg podłużnych pomidorów, które następnie suszycie wg opisu wyżejświeża bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn lub ich wersja suszonachilli świeże (oprócz niego użyłam także kruszone papryczki chilli z pestkami firmy Smaki Natury)kilka ząbków czosnkuoliwa z oliwekolejGdy pomidory będą już ususzone i jeszcze ciepłe, do wysterylizowanych słoików kładziecie na dno 2 plasterki czosnku, pasek papryczki chilli bez pestek oraz wsypujecie po szczypcie wszystkich ziół i kruszonych papryczek chilli. Na tę ziołową podusię kładziecie kilka pomidorów lekko przyciskając je do dna. Oliwę i olej w proporcji 3/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki oleju podgrzewacie - nie doprowadzajcie do wrzenia, ma być gorąca, wtedy zaczyna pachnieć. :) Gotową mieszanką zalewacie pomidory z ziołami moich poziomu w słoiku i całą czynność zaczynając od dodania czosnku powtarzacie od nowa i tak do zapełnienia słoiczka. Uważajcie, by się nie poparzyć przy laniu oliwy. Słoiki mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i pozwalamy słoikom wystygnąć. Suszone pomidory są idealnym dodatkiem do sałatek, spaghetti czy zup - pysznie smakują również saute, podane na bagietce z masłem, smacznego! :) Po wystygnięciu oliwy co jakiś czas lekko obracam w dłoniach słoiki robiąc 'żaróweczki' i na chwilę obracam je do góry dnem by zioła dotarły w każdy pomidorowy zakamarek :)Pamiętajcie! Nie wylewajcie oliwy po zjedzeniu pomidorów, będzie idealnym dodatkiem do sałatek czy foccaci! <3