Dzisiaj świąteczny bardzo szybki i prosty w przygotowaniu piernik u mnie z mąki żytniejSkładniki:125 g miękkiego masła (Lurpak klasyczny)2 jajka100 g cukrułyżka kakao (gorzkiego)łyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowejszczypta mielonych goździkówszczypta mielonego pieprzu50 g mielonych orzechów laskowych80 g posiekanej gorzkiej czekolady2 łyżki rodzynek250 g mąki żytniej (lub pszennej)mała torebka proszku do pieczenia200 ml soku jabłkowegoduże jabłkotłuszcz do formycukier puderskórka pomarańczowa i cytrynowaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 st. masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski miksera ucieramy z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Dodajemy kakao, przyprawy, orzechy, kandyzowaną skórkę, czekoladę oraz rodzynki. Mąkę przesiewamy dwukrotnie, mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy po łyżce do masy . Dolewamy sok z jabłek (ja świeżo wyciśnięty). Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w plastry lub jak wolicie w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem (śr. 24 cm) napełniamy ciastem i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy cukrem pudrem i gwiazdkami anyżowymi.