ßßß
Przepis znalazłam w przepięknie wydanej gazecie "moje gotowanie". W mojej wersji jest troszkę zmieniony, głownie dlatego, że zamiast rodzynek dodałam suszoną żurawinę. Każdy przepis w tej gazecie wygląda na strasznie smakowity, więc na pewno coś jeszcze z niej zagości na blogu i moim stole :)Składniki:125 g miękkiego masła2 jajka10 dag cukru250 g mąkiłyżka kakaołyżeczka cynamonuszczypta: gałki muszkatołowej, kardamonu, zmielonych goździków, pieprzu2 duże łyżeczki przyprawy do piernika50 g mielonych orzechów laskowych80 g posiekanej gorzkiej czekoladymała torebka proszku do pieczenia200 ml soku jabłkowegoduża szara reneta lub inne twarde jabłkożurawinaZaczynamy od włączenia naszego piekarnika na 180 stopni. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę wraz z jajkami i cukrem. Gdy masa będzie już puszysta i bez grudek dodajemy kakao, wszystkie przyprawy, żurawinę, posiekane orzechy i czekoladę. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy całość przez sitko do przygotowanej wcześniej masy, często mieszając. Następnie dolewamy sok jabłkowy oraz pokrojoną na kostkę szarą renetę i znów dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 1 godzinę i 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.