Wykonanie
Dzisiaj proponuję przepis na pyszny świąteczny piernik, który możecie przygotować na poświąteczne łakomstwo :)

Przepis znalazłam w przepięknie wydanej gazecie "moje gotowanie". W mojej wersji jest troszkę zmieniony, głownie dlatego, że zamiast
rodzynek dodałam
suszoną żurawinę. Każdy przepis w tej gazecie wygląda na strasznie smakowity, więc na pewno coś jeszcze z niej zagości na blogu i moim
stole :)Składniki:125 g miękkiego
masła2
jajka10 dag
cukru250 g
mąkiłyżka
kakaołyżeczka
cynamonuszczypta:
gałki muszkatołowej,
kardamonu, zmielonych
goździków,
pieprzu2 duże łyżeczki
przyprawy do piernika50 g mielonych
orzechów laskowych80 g posiekanej
gorzkiej czekoladymała torebka
proszku do pieczenia200 ml
soku jabłkowegoduża szara reneta lub inne twarde
jabłkożurawinaZaczynamy od włączenia naszego piekarnika na 180 stopni. Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę wraz z
jajkami i
cukrem. Gdy masa będzie już puszysta i bez grudek dodajemy
kakao, wszystkie
przyprawy,
żurawinę, posiekane
orzechy i
czekoladę. W innym naczyniu mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewamy całość przez sitko do przygotowanej wcześniej masy, często mieszając. Następnie dolewamy
sok jabłkowy oraz pokrojoną na kostkę szarą renetę i znów dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok 1 godzinę i 15 minut. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.