Wykonanie

To połączenie może wydawać się
dziwne, ale jest bardzo fajne szczególnie jak w domu popularne są tzw. ,,kluski'' .Składniki:(u mnie dzisiaj na dwie dorosłe osoby)Kotlety mielone:0,5 kg mielonej
karkówkijajkopół ciemnej czerstwej
bułki (ewentualnie
bułka tarta)ząbek
czosnkubułka tarta do obtaczania
sól,
pieprzSurówki:I
porrodzynkisólmajonez i
śmietanaII
pomidory z
soląDodatek:
słonecznik podprażony na patelni (opcjonalnie)Przygotowanie:Zaczynamy od surówek,
rodzynki namaczamy przez parę minut w gorącej wodzie, kroimy
por na cieniutkie krążki solimy delikatnie, odsączamy
rodzynki z
wody dodajemy do
pora i mieszamy wszystko z łyżką
śmietany połączonej z
majonezem, następnie kroimy
pomidora w kosteczkę i solimy, surówki są gotowe. Zabieramy się do kotletów (
mięso miałam już zmielone), dodajemy
czosnek utarty z
solą,
bułkę (którą wcześniej namoczyłam w wodzie żeby zrobiła się miękka)
jajko wszystko mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem następnie obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na małym gazie jak już będziemy
mieli zagotowaną
wodę i pierogi gotowe do wrzucania (ja smażyłam na mieszance tłuszczy
olej kokosowy,
smalec wieprzowy, gęsi i
olej słonecznikowy). Następne w kolejności są pierogi leniwe (przepis) Zaczynamy smażyć kotlety na brąz, pierogi leniwe wrzucamy do
wody mieszamy i czekamy aż wypłyną, od momentu wypłynięcia gotujemy je 60 sekund, wyciągamy polewamy delikatnie tłuszczem aby się nie posklejały (ja biorę ze smażenia kotletów). Ok, wszystko gotowe możemy podawać do stołu :-) nie jest to tak czasochłonne jak się wydaje mi przygotowanie całego obiadu zajęło 30 minut. Smacznego życzę