Wykonanie

Auszpik jest to galareta którą otrzymujemy z
wywaru i
żelatyny. Po sklarowaniu i przecedzeniu, pokrywa się zakąski krzepnącym auszpikiem w celu uchronienia przed wysychaniem i zmianą barwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.Składniki:2 większe lub 3 mniejsze podudzia z
kurczakaWłoszczyzna do rosołu
Przyprawy do rosołu (
ziele angielskie,
liść laurowy,
lubczyk,
sól,
pieprz ziarnisty)
Żelatyna spożywcza na 2l
wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l
wywaru )
Kukurydza konserwowaGroszek konserwowy4-5
jajekCytryna,
sałata,
ogórek,
szczypiorek - do wyboru do przystrojeniaPrzygotowanie:Oczyszczoną
włoszczyznę oraz
przyprawy rosołowe zalewamy w garnku
wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy podudzia i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (al dente).
Jajka standardowo - do osolonej
wody i jak się zagotują to wg. kupionego rozmiaru 8-10 min samego gotowania.Otrzymany
wywar przecedzamy do pojemnika ze wskaźnikiem pojemności i dodajemy
żelatynę w-g wskazań producenta, i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia.Po wystygnięciu
marchew kroimy w kostkę, podudzia obieramy dokładnie z
mięsa na deskępo czym większe kawałki po prostu kroję a całość lekko rozdrabniam.Jako formę na
galaretki używam niedużych pojemników po serkach.Zaczynam od pokrojonego w talarki
jajka, ale uwaga wcześniej trzeba wrzucić kawałeczek
mięsa lub 2-3 kosteczki
marchewki aby
wywar którym będziemy zalewać podszedł pod
jajko.Po
jajku,
mięso,
marchewkę z
kukurydzą i
groszkiem.Całość zalewamy schłodzonym
wywarem i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.Gotowe
galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z
ogórkiem, ...Niektórzy do
galaretki używają do skropienia
octu, niektórzy co mi również zasmakowało
sosu sojowegojeśli podajecie
ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka
pietruszki który trzeba do wrzucić do
octu.Smacznego.


