Wykonanie
Dziczyzna to rewelacyjne
mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek
sarniny.
Mięso było zamrożone (podobno
dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po rozbiciu
mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne.Składniki:ok. 800 g
sarninyok. 70 g
boczku5
cebulkilka
ogórków kiszonychśmietana 18%1 łyżka
mąkimusztardasumak
sólpieprzliść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego2 łyżeczki
papryki ostrej2 łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki wędzonej5 ziaren jałowcaszczypta
cynamonu2 łyżki
smalcuwykałaczki lub sznurek do związania roladWykonanie:
Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety.
Boczek pokroić w słupki,
cebulę pokroić w
pióra,
ogórek pokroić w słupki.
Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je
musztardą, posypać odrobiną sumaku,
solą i
pieprzem. Na brzegu
mięsa ułożyć kawałek
cebuli,
boczku i
ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem.W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę
smalcu, dodać
cebulę pokrojoną w
pióra i ją zeszklić.Resztę
smalcu rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię układać roladki zakładką na dół i obsmażyć je z każdej strony. Roladki przełożyć do garnka z
cebulą.Rolady zalać
wodą, dodać resztę przypraw, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2,5 - 3 godziny aż
mięso będzie miękkie.
Śmietaną wymieszać z
mąką i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut i doprawić
solą i
pieprzem.