ßßß Cookit - przepis na Rolada z sarniny

Rolada z sarniny

nazwa

Wykonanie

Dziczyzna to rewelacyjne mięso. Jakiś czas temu dostałam piękny kawałek sarniny. Mięso było zamrożone (podobno dziczyznę warto zamrozić bo wtedy kruszeje) więc nie miałam presji żeby od razu coś z niego zrobić. Po rozbiciu mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne.
Składniki:
ok. 800 g sarniny
ok. 70 g boczku
5 cebul
kilka ogórków kiszonych
śmietana 18%
1 łyżka mąki
musztarda
sumak
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
5 ziaren jałowca
szczypta cynamonu
2 łyżki smalcu
wykałaczki lub sznurek do związania rolad
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety.
Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki.
Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka. Ściśle zwinąć roladę a następnie spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę pokrojoną w pióra i ją zeszklić.
Resztę smalcu rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię układać roladki zakładką na dół i obsmażyć je z każdej strony. Roladki przełożyć do garnka z cebulą.
Rolady zalać wodą, dodać resztę przypraw, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2,5 - 3 godziny aż mięso będzie miękkie.
Śmietaną wymieszać z mąką i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut i doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/07/rolada-z-sarniny.html