Wykonanie

Przepis z
serii Tata Gotuje, a jak tata bierze się za gotowanie to powstają cuda. Rewelacyjna zupa z pysznymi klopsikami. Klopsiki niestandardowe bo powstały z połączenia
mięsa ze startymi
ziemniakami. Brzmi ciekawie a smakuje niesamowicie. Warto ugotować, warto spróbować pycha pycha i jeszcze raz pycha.Składniki:1 kg
ziemniaków500 g chudej zmielonej
wieprzowiny1 duża
cebula½ łyżeczki
suszonego oregano⅓ łyżeczki sproszkowanego
chillisólświeżo zmielony
pieprz2
jajka2 puszki
pomidorów (bez zalewy, około 500 g)4 szklanki
bulionu1 łyżka
maki1 pęczek
natki pietruszkiolej do smażeniaWykonanie:
Cebulę przekroić na pół. Jedną połowę posiekać drobno, a drugą grubo.
Jajka lekko ubić.
Pietruszkę posiekać.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Następnie zawinąć je w ściereczkę i odcisnąć nadmiar płynu.W misce wymieszać starte
ziemniaki,
mięso, drobno posiekaną
cebulę,
oregano, 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę
pieprzu. Dodać
jajka i ponownie wymieszać.Uformować niewielkie klopsiki o średnicy ok. 2 , 5 cm.
Pomidory i pozostałą
cebulę zmiksować w blenderze na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać
bulionu z kurczaka.W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzać na średnim ogniu
olej. Partiami smażyć klopsiki przez około 10 minut ze wszystkich stron, aż staną się lekko brązowe. Obsmażone klopsiki odkładać na talerz.Po usmażeniu klopsików
olej który pozostał w rondlu oprószyć
mąką i mieszać przez kilka minut.Powoli wlać
pomidory z
cebulą, dodać
chilli i
pietruszkę.Gotować ok. 3 minuty mieszając aż zupa zgęstnieje.Dodać
bulion oraz klopsiki i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 – 15 minut.W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.




