Wykonanie
Gdy zobaczyłam te drożdżówki w magazynie " Kuchnia" od razu postanowiłam je zrobić.Generalnie ja i mój mąż lubimy wszystko co jest z
serem. Te drożdżówki przypadły nam bardzo do gustu. To moje pierwsze drożdżówki:)
Powiem tak...od dzisiaj już nie kupuję w sklepie;) Dla mnie to kolejny ciekawy przepis... no i super zabawa;)Składniki na ciasto;1
jajko,250 ml
mleka,1 łyżeczka
cynamonu,125 g
masła,550 g
mąki,25 g świeżych
drożdży,1/2 łyżeczka
soli,70 g
brązowego cukru,Składniki na nadzienie;250 g
sera białego,80 g
cukru,ziarna z 1/2
laski wanilii,skórka otarta z jednej
cytryny /u nas z pomarańczy/,sok z jednej
cytryny / u nas z pomarańczy/,garść pokrojonych
suszonych moreli,1
jajko do posmarowania drożdżówek,Wykonanie;
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy
cynamon i
mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone
drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy
cukier,
sól i
jajko. Mieszamy. Kolejny krok to
mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Ser,
cukier,
wanilię, sok i skórkę z
pomarańczy oraz pokrojone
suszone morele. Łączymy składniki.Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Wgłębienie wypełniamy
serowym nadzieniem. Pieczemy 10 minut.Smacznego...

źródło " Kuchnia"