ßßß Cookit - przepis na Makowe naleśniki z sosem morelowym

Makowe naleśniki z sosem morelowym

nazwa

Wykonanie

Niedawno wypróbowałam z sukcesem przepis na czekoladowe crepes z kremem chantilly. Teraz wpadł mi w oko przepis na te piegowate naleśniki. Proste a efektowne – no i oczywiście pyszne
Można zrobić tylko sos i naleśniki a jako farszu użyć po prostu serka kremowego z cukrem waniliowym i również będzie pysznie
Składniki :
Farsz
1 kg jogurtu greckiego,
1/4 szklanki cukru,
ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii,
15-20 dag suszonych moreli,
1/4 szklanki brązowego cukru.
ciasto makowe
1 szklanka mąki,
2 łyżki cukru,
1/2 szklanki mleka,
3 duże jajka,
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła,
1 łyżka suchego maku,
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta soli,
sklarowane masło do smażenia.
Wykonanie :
Farsz
Duże sitko wyłożyć podwójnie gazą, zawiesić nad miską. Do sitka włożyć jogurt, przykryć, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż spłynie „serwatka”, a na sitku pozostanie gęsty serek. Zmieszać go z cukrem i wanilią.
Sos morelowy
W rondelku zmieszać umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlać 2,5 szklanki wody, zagotować pod przykryciem i dusić około 20 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Ciasto naleśnikowe
Zmiksować mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawić przykryte przez godzinę. Patelnię nasmarować sklarowanym masłem, kolejno smażyć naleśniki (około 12 naleśników). Pośrodku każdego ułożyć porcję jogurtowego nadzienia, złożyć dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki. Do naleśników podać sos morelowy.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1251