ßßß
Składniki :Farsz1 kg jogurtu greckiego,1/4 szklanki cukru,ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii,15-20 dag suszonych moreli,1/4 szklanki brązowego cukru.ciasto makowe1 szklanka mąki,2 łyżki cukru,1/2 szklanki mleka,3 duże jajka,2 łyżki stopionego i ostudzonego masła,1 łyżka suchego maku,2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,szczypta soli,sklarowane masło do smażenia.Wykonanie :FarszDuże sitko wyłożyć podwójnie gazą, zawiesić nad miską. Do sitka włożyć jogurt, przykryć, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż spłynie „serwatka”, a na sitku pozostanie gęsty serek. Zmieszać go z cukrem i wanilią.Sos morelowyW rondelku zmieszać umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlać 2,5 szklanki wody, zagotować pod przykryciem i dusić około 20 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko.Ciasto naleśnikoweZmiksować mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawić przykryte przez godzinę. Patelnię nasmarować sklarowanym masłem, kolejno smażyć naleśniki (około 12 naleśników). Pośrodku każdego ułożyć porcję jogurtowego nadzienia, złożyć dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki. Do naleśników podać sos morelowy.