Wykonanie
Niedawno wypróbowałam z sukcesem przepis na
czekoladowe crepes z kremem chantilly. Teraz wpadł mi w oko przepis na te piegowate naleśniki. Proste a efektowne – no i oczywiście pyszneMożna zrobić tylko sos i naleśniki a jako farszu użyć po prostu
serka kremowego z
cukrem waniliowym i również będzie pysznie

Składniki :Farsz1 kg
jogurtu greckiego,1/4 szklanki
cukru,ziarenka wydrążone z 1/2
laski wanilii,15-20 dag
suszonych moreli,1/4 szklanki
brązowego cukru.ciasto
makowe1 szklanka
mąki,2 łyżki
cukru,1/2 szklanki
mleka,3 duże
jajka,2 łyżki stopionego i ostudzonego
masła,1 łyżka suchego
maku,2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny,szczypta
soli,sklarowane
masło do smażenia.Wykonanie :FarszDuże sitko wyłożyć podwójnie gazą, zawiesić nad miską. Do sitka włożyć
jogurt, przykryć, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż spłynie „serwatka”, a na sitku pozostanie gęsty
serek. Zmieszać go z
cukrem i
wanilią.Sos
morelowyW rondelku zmieszać umyte i osuszone
morele z
brązowym cukrem, wlać 2,5 szklanki
wody, zagotować pod przykryciem i dusić około 20 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sitko.Ciasto naleśnikoweZmiksować
mąkę z
cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej)
wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawić przykryte przez godzinę. Patelnię nasmarować sklarowanym
masłem, kolejno smażyć naleśniki (około 12 naleśników). Pośrodku każdego ułożyć porcję
jogurtowego nadzienia, złożyć dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki. Do naleśników podać sos
morelowy.
