Wykonanie
Uwielbiam
ciasto drożdżowe - obserwowanie jak rośnie, wyrabianie, w końcu jedzenie - to niewątpliwie wdzięczny obiekt kulinarny :) Podaję przepis, który pierwotnie jest przepisem na
chałkę, ja go jednak odrobinę zmodyfikowałam, gdyż uwielbiam to połączenie
ciasta drożdżowego i
białego sera



Przepis:50g świeżych
drożdży250mł
mleka2
jajka200g
cukru800g
mąki175g
masła1/2 łyżeczki
solinadzienie:500g półtłustego zmielonego
białego seralaska wanilii3/4 szklanki
cukruDrożdże rozpuść w małej ilości ciepłego
mleka, poczekaj aż wyrosną, po czym wlej resztę
mleka, dodaj
jajka,
cukier, i 600g
mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Do ciasta dodaj
masło,
sól i resztę
mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę, wyrabiaj, podziel na dwie części. Utrzyj składniki nadzienia, jedną część ciasta rozwałkuj na prostokąt, rozprowadź
biały ser, zawiń i uformuj
rogal. Drugą część ciasta podziel na ok 30 kulek, spłaszcz, dodaj nadzienie, zalep.Podgrzej piekarnik do 200st. Ciasto posmaruj
jajkiem i oprósz
cukrem kryształem.Piecz na najniższym poziomie piekarnika -
rogal ok 25 minut, bułeczki ok. 15.Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia.Ja zrobiłam część bułeczek pustych - idealne do jedzenia z
dżemem - jak na zdjęciu :)Ciasto co prawda bardzo czasochłonne, ale efekt wart czekania!SMACZNEGO :)