Wykonanie
Piątek, piątek, weekendu początek...ale do pracy iść trzeba. w pracy trzeba też jeść.Żeby umilić sobie ten jutrzejszy dzień postanowiłam upiec drożdżówy z moją ukochaną kruszonką. Mam zamiar zjeść ich całą tonę.

Składniki:CIASTO- kostka
drożdży,- szklanka
mleka,- 3 szklanki
mąki pszennej,- 0,5 szklanki
cukru,-
jajko,-
laska wanilii albo proszek wanilinowy,- 0,5 kostki
masła,- szczypta
soli,- garnuszek, rondelek, łyżka, duża miska, bawełniany ręczniczek, sitko, blacha i dobre chęci.KRUSZONKA- szklanka
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- 0,5 kostki
masła,- miska.Wykonanie:CIASTO1.
Mleko podgrzewam. Do letniego
mleka dodaję
drożdże i
cukier - oba składniki rozpuszczam.2.
Mąkę przesiewam do miski. Dodaję
wanilię (lub
cukier wanilinowy) oraz wyrośnięte
drożdże. Ciasto wyrabiam na gładką masę.3. Dorzucam
jajo oraz szczyptę
soli i znów dokładnie mieszam.4.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i czekam, aż ostygnie. Przestudzone
masło wlewam do ciasta i dokładnie mieszam. Wyrobione ciasto przykrywam bawełnianym ręcznikiem i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 min.5. Podgrzewam piekarnik do około 180- 200 st. C.6. Ciasto wylewam na wysypaną
mąką stolnicę. Blachę wykładam papierem. Z ciasta robię okrągłe plecionki, które na końcu lekko spłaszczam.7. Na drożdżówkach układam kruszonkę.8. Piekę ok. 30 min.KRUSZONKADo miseczki wsypuję
mąkę,
cukier i dodaję schłodzone
masło. Wszystkie składniki szybko zagniatam.