Wykonanie
Pomidorówkę lubimy najbardziej z kluskami kładzionymi. Postanowiłyśmy jednak trochę ją urozmaicić i postawiłyśmy na
szpinak. Wyszła pyszna zupa z zielonymi kluchami:-))Składniki:1 puszka
pomidorów krojonych bez skóry1 litr
bulionu warzywnego2 łyżki
przecieru pomidorowegooregano,
sól,
pieprz1 łyżka kwaśnej
śmietany1
jajkook 1 szkl
mąkiszpinak mrożony rozdrobnionyząbek
czosnku1 łyżka
masłaWykonanie:
Pomidory gotować w
bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier,
przyprawy (można zmiksować). Na patelnię wrzucić
masło, dodać
szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić
jajko, dodawać stopniowo
mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony
szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy
śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!