ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Zupa pomidorowa ze szpinakowymi kluskami

Wykonanie

Pomidorówkę lubimy najbardziej z kluskami kładzionymi. Postanowiłyśmy jednak trochę ją urozmaicić i postawiłyśmy na szpinak. Wyszła pyszna zupa z zielonymi kluchami:-))
Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
oregano, sól, pieprz
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
ok 1 szkl mąki
szpinak mrożony rozdrobniony
ząbek czosnku
1 łyżka masła
Wykonanie:
Pomidory gotować w bulionie do momentu rozgotowania, dodać przecier, przyprawy (można zmiksować). Na patelnię wrzucić masło, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażać do miękkości. Do głębokiej miseczki rozbić jajko, dodawać stopniowo mąkę i łączyć składniki na gładką masę za pomocą widelca, na końcu dodać ostudzony szpinak. Tak przygotowaną masę nakładamy na łyżkę i wkładamy na wrzącą zupę. Kluseczka powinna od razu odlepić się od łyżki, czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy i od razu podajemy. Smacznego!!!
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/03/zupa-pomidorowa-ze-szpinakowymi-kluskami.html