Wykonanie

są łatwe do przygotowania.Sama polenta nie ma określonego smaku,za to przyjmuje aromat dodanych
ziół i
czosnku.Można ją przygotować na różne sposoby i podawać na zimno lub na gorąco z pikantnymi albo słodkimi dodatkami.We Włoszech polenta jest cenionym dodatkiem.Składniki:500 ml
bulionu warzywnego100 gr grysiku(
kaszka manna lub kukurydziana)1 roztrzepane
jajko50 gr świeżo startego
parmezanutymianeksól,
pieprzłyżka
masła2 ząbki
czosnkupasta z przetartych
pomidorówGrysik zagotowałam z
bulionem stale mieszając przezokoło 3-4 minuty aż masa zgęstniała.Dodałam do niej
tymianek,
sól,
pieprz i
przecier pomidorowy z
czosnkiem.Odstawiłam do ostudzenia.Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane
jajko i połowę
parmezanu.Masę wyłożyłam na tacę i spłaszczyłam na około 1 cm.Następnie wycinałam z niej kwadraty.

Naczynie wysmarowałam
masłem, ułożyłam w nim wycięte kwadraty i posypałam je resztą
parmezanu.

Gnocchi zapiekłam w piekarniku nastawionym na 220 stopniprzez około 15-20 minut,aż nabrały złotawej barwy.Podałam na ciepło z podsmażonym
wędzonym boczkiem z
czosnkiem.

Sosy np.
pieczarkowy,
śmietanowy i inne można podawać dowolnie w zależności od pomysłów i gustów.Smacznego!