Wykonanie
Share the post "
Jajka zapiekane ze
szpinakiem i
pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"Dziś zapraszam na przepis na cudowne weekendowe śniadanie.
Jajka zapiekane ze
szpinakiem,
pomidorami w
ziołowej śmietance z
parmezanem i odrobiną
czosnku. Podałam je z tostami i uczciwie przyznam, że zachwyciłam się – to było przepyszne! Proponuję wymieszać całość kawałkiem tosta, tak by rozpłynęło się
żółtko i następnie delektować się jego smakiem:). Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(4 porcje)Składniki:4
jajka2
pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki200 g umytego młodego
szpinaku1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę50 g
parmezanu, startego na tarce1/2 szklanki
śmietanki 36%100 g
masła1 szczypta
ziół prowansalskichsól i
pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.Podgrzej
śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj
parmezan,
czosnek i dopraw
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.Na dno kokilek wylej
śmietankę, a na nią wyłóż
pomidory i
szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po
jajku, dopraw
solą i
pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję
masło.Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą
wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.Piecz 10-15 minut, do ścięcia się
białka, dbając o to by
żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.Smacznego!
English versionEggs baked with spinach and tomatoes(4 servings)Ingredients:4 eggs2 tomatoes, diced or sliced200 g of baby spinach1 clove of garlic, minced50 g
Parmesan cheese, grated1/2 cup of double cream100 g butter, grated1 pinch of herbes deProvencesalt and pepperPreparation:Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.Heat the cream over
very low heat or in the microwave and stir in the
parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.
Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny.
Serve with toasts.Enjoy!Share the post "
Jajka zapiekane ze
szpinakiem i
pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"