ßßß
(4 porcje)Składniki:4 jajka2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki200 g umytego młodego szpinaku1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę50 g parmezanu, startego na tarce1/2 szklanki śmietanki 36%100 g masła1 szczypta ziół prowansalskichsól i pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Na dno kokilek wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.Smacznego!
English versionEggs baked with spinach and tomatoes(4 servings)Ingredients:4 eggs2 tomatoes, diced or sliced200 g of baby spinach1 clove of garlic, minced50 g Parmesan cheese, grated1/2 cup of double cream100 g butter, grated1 pinch of herbes deProvencesalt and pepperPreparation:Preheat the oven to 240 °C, prepare 4 ramekins and 1 bigger casserole dish.Heat the cream over very low heat or in the microwave and stir in the parmesan, garlic and season with salt, pepper and herbes de Provence.Pour the creaminto ramekins, next place evenly tomatoes and spinach. Top each with egg, season with salt and pepper and finally sprinkle with butter.Place ramekins into bigger ovenproof dish, filled half full with boiling water and place in the preheated oven.Bake 10-15 minutes, or until egg white is set but egg yolk is still runny. Serve with toasts.Enjoy!Share the post "Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes"


