Wykonanie
Nigella proponuje przyrządzić ją na kaca po sylwestrowej zabawie, ale ja nie widzę powodu, żeby jej nie zjeść tak bez okazji, po prostu na leniwe weekendowe śniadanie...Składniki dla 2 osób:łyżka klarowanego
masła3 ząbki
czosnkumałe
chili4
jajkapuszka
pomidorów krojonychkilka plasterków
szynki parmeńskiej2-3 łyżki startego
parmezanusól,
pieprz do smakuNa patelni rozpuścić
masło, dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek i drobniutko pokrojone
chili bez pestek. Posmażyć króciutko, dodać
pomidory, dać im się porządnie rozgrzać i wbić
jajka. Posypać
parmezanem, popieprzyć, ew. posolić (
parmezan już jest słony więc może nie będzie potrzeby), smażyć ze 2 minuty pod przykryciem aż
żółtko się zetnie, dołożyć na wierzch kilka plasterków
szynki i podawać z pysznym świeżutkim
pieczywem.Smacznego...