Wykonanie
Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać
owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki:1
margaryna5
jajek1 szklanka
cukru3 szklanki
mąki2-3 łyżki
śmietany1
budyń waniliowy1 łyżka
proszku do pieczenia1 kg kwaskowatych
jabłekrodzynki lub
skórka pomarańczowa, smażona
pigwatłuszcz i
bułka tarta do formyWykonanie:
Margarynę ucieramy mikserem, dodając
żółtka i
cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito
proszek do pieczenia,
budyń oraz
śmietanę. Ubijamy pianę z
białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą
mąką i pianę, lekko mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry,
bakalie oprószamy
mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy
bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę
jabłek i
rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta,
jabłka i
bakalie. Przykrywamy pozostałym
ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.Po ostudzeniu można posypać
cukrempudrem. Smacznego!!!
