Wykonanie
Dobry bigos to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością
mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem
pieczarek,
tofu i smalczyku roślinnego z
jabłkiem i
cebulką, który jest naszym ostatnim odkryciem i świetnie pasuje do bigosu. Taki bigos jest alternatywą dla osób niejedzących
mięsa i będących na diecie."Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich. Występuje w dwóch wersjach i obie mają tak skomponowane dodatki, że odpowiednio dobrane wzbogacają smak naszych potraw."Składniki:1 kg
białej kapusty poszatkowanej1 kg
kapusty kiszonej (najlepiej z dodatkiem
marchewki)2 duże
cebulepół opakowania smakowitej pajdy z
jabłkiem i
cebulką20 dag
pieczarekopakowanie
tofu wędzonego1 łyżka
oliwy2 łyżki
przecieru pomidorowegosól,
pieprz,
majeranek2
liście lauroweziele angielskieWykonanie:
Kapustę kiszoną odciskamy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i
majeranek. Po 15 minutach dodajemy
kapustę białą i dalej gotujemy ok godziny. Obrane i opłukane
pieczarki kroimy w kostkę, tak samo kroimy
cebulę. Wrzucamy smalczyk na patelnię, roztapiamy, dodajemy
cebulę i
pieczarki i dusimy.
Tofu kroimy w drobną kostkę. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
tofu i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Wszystkie składniki dodajemy do
kapusty,mieszamy z koncentratem, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kolejną godzinę. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia, ale wiadomo, że najlepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!!



Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.