Wykonanie
Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych
chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników,
mąki,
wody,
oliwy z oliwek,
sóli i
drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką
wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych
oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj
pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez
sera i
sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z
solą,
ziołami (
rozmaryn,
szałwia) polanego
oliwą ciasta, do pulchnego z
suszonymi pomidorami i
oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek./źródło Wikipedia/Składniki:10 g świeżych
drożdży,150 ml ciepłej, lecz nie gorącej
wody,250 g
mąki,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,2 łyżki
oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),garść zielonych
oliwek,gruboziarnista
sól morska,
tymianek.Wykonanie:
Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej
wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.Przesiewamy
mąkę dodajemy łyżeczkę
soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie
wody, dzięki
czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn,
oliwę z oliwek i resztę ciepłej
wody. Wyrabiamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana
oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy
oliwą, posypujemy
oliwkami,
solą i
tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.

/źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com//Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: