ßßß
Lubię przygotowywać sobie wieczorne przekąski do wina. Zwykle wieczory spędzam przy komputerze lub konsoli i najlepiej sprawdzają mi się właśnie wszelkie wariacje focaccia. Nie wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawił się ani jeden przepis dlatego nadrabiam to teraz.Dzisiaj przygotowałam puszystą foccacia z zielonymi oliwkami, solą morską oraz suszonym tymiankiem. Dla bardziej wyrazistego smaku użyłam Hiszpańskich Oliwek, które ostatnio zagościły w mojej kuchni. Jeżeli nie jesteście fanami zielonych oliwek to na pewno zainteresuje Was przepis na makaron z boczkiem i czarnymi oliwkami
Składniki:10g drożdży świeżych60ml + 90ml ciepłej wody250g i 2 łyżki mąki0,5 łyżeczki cukru15-20 zielonych oliwek2-4 łyżki oliwy z oliwek extra virginszczypta soli morskiej gruboziarnistejszczypta zwykłej soli do ciastapół łyżeczki suszonego tymiankuDrożdże rozkruszamy do niewielkiego kubeczka, dodajemy 60ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dobrze mieszamy i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Pozostałą mąkę, szczyptę soli, rozczyn, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pozostałą wodę przekładamy do misy miksera. Przy użyciu haka zagniatamy dokładnie ciasto przez minimum 15 minut. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. W razie potrzeby można dodać trochę mąki.Formę smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Ciasto wałkujemy dość cienko i przekładamy do formy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Oliwki odsączamy z zalewy i mieszamy z pozostałą częścią oliwy. Na podrośnięte ciasto układamy oliwki w równych odstępach, posypujemy solą gruboziarnistą oraz suszonym tymiankiem. Przykryć folią i odstawić na kolejne 60-80 minut do podrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Focaccia piec przez 20-25 minut na niższej półce w piekarniku. Podawać z oliwą z oliwek.