Wykonanie

Lubię przygotowywać sobie wieczorne przekąski do
wina. Zwykle wieczory spędzam przy komputerze lub konsoli i najlepiej sprawdzają mi się właśnie wszelkie wariacje focaccia. Nie wiem
czemu do tej
pory na blogu nie pojawił się ani jeden przepis dlatego nadrabiam to teraz.Dzisiaj przygotowałam puszystą foccacia z
zielonymi oliwkami,
solą morską oraz suszonym
tymiankiem. Dla bardziej wyrazistego smaku użyłam Hiszpańskich
Oliwek, które ostatnio zagościły w mojej kuchni. Jeżeli nie jesteście fanami zielonych
oliwek to na pewno zainteresuje Was przepis na
makaron z
boczkiem i
czarnymi oliwkami
Składniki:10g
drożdży świeżych60ml + 90ml ciepłej
wody250g i 2 łyżki
mąki0,5 łyżeczki
cukru15-20 zielonych
oliwek2-4 łyżki
oliwy z oliwek extra virginszczypta
soli morskiej gruboziarnistejszczypta zwykłej
soli do ciastapół łyżeczki suszonego
tymiankuDrożdże rozkruszamy do niewielkiego kubeczka, dodajemy 60ml ciepłej
wody, 2 łyżki
mąki oraz
cukier. Dobrze mieszamy i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Pozostałą
mąkę, szczyptę
soli, rozczyn, 2 łyżki
oliwy z oliwek oraz pozostałą
wodę przekładamy do misy miksera. Przy użyciu haka zagniatamy dokładnie ciasto przez minimum 15 minut. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. W razie potrzeby można dodać trochę
mąki.Formę smarujemy niewielką ilością
oliwy z oliwek. Ciasto wałkujemy dość cienko i przekładamy do formy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oliwki odsączamy z zalewy i mieszamy z pozostałą częścią
oliwy. Na podrośnięte ciasto układamy
oliwki w równych odstępach, posypujemy
solą gruboziarnistą oraz suszonym
tymiankiem. Przykryć folią i odstawić na kolejne 60-80 minut do podrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Focaccia piec przez 20-25 minut na niższej półce w piekarniku. Podawać z
oliwą z oliwek.