Wykonanie


SKŁADNIKI1 kg
mąki25g
drożdży600-650 ml letniej
wody2 płaskie łyżeczki
cukru1 płaska łyżka
soli5 łyżek
oleju z
oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 600 -650 ml letniej
wody . Odlać pół szklanki
wody, dodać
cukier rozkruszone
drożdże, zamieszać delikatnie i przykryć folią spożywczą - tak przygotowany rozczyn odstawić na 5 minut.


W międzyczasie dodać
sól do pozostałej letniej
wody, przesiać
mąkę. Na środku
mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte
drożdże,
olej oraz prawie całą letnią
wodę.


Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą
wody. Ilość
wody zależy od wilgotności
mąki. Tak przygotowanym
ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć obustronnie pod spód i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika.

Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu.

Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować z nich
spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym
przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone
kiełbaski,
pieczarki,
starty ser. Pokropić kilkoma kroplami
oleju z
oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności od rodzaju piekarnika zwiększyć czas lub temperaturę pieczenia. Nadmiar przygotowanego
ciasta drożdżowego można przechowywać w szczelnie i ciasno zamkniętym woreczku spożywczym w lodowce przez ok. 3,4 dni.SMACZNEGO :)
