ßßß

SKŁADNIKI1 kg mąki25g drożdży600-650 ml letniej wody2 płaskie łyżeczki cukru1 płaska łyżka soli5 łyżek oleju z oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 600 -650 ml letniej wody . Odlać pół szklanki wody, dodać cukier rozkruszone drożdże, zamieszać delikatnie i przykryć folią spożywczą - tak przygotowany rozczyn odstawić na 5 minut.
W międzyczasie dodać sól do pozostałej letniej wody, przesiać mąkę. Na środku mąki zrobić dołek wlać do niego nasze lekko wyrośnięte drożdże, olej oraz prawie całą letnią wodę.
Wyrobć ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby podlać resztą wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Tak przygotowanym ciastem rzucić mocno i kilkakrotnie o podstawę na której jest przygotowywane. Wywinąć obustronnie pod spód i odstawić do wyrośnięcia. Naczynie , w którym ma podwoić swoją objętość ciasto, przykryć folią spożywczą lub włożyč do czystego woreczka plastikowego, reklamówki i odstawić w ciepłe miejsce np do zamkniętego piekarnika.
Ciasto powinno wyrastać około 5 godzin, ponieważ krótszy czas często powoduje niestrawność - po spożyciu źle wyrośniętego wyrobu.
Ciasto podzielić na trzy równe części , uformować z nich spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone kiełbaski, pieczarki, starty ser. Pokropić kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności od rodzaju piekarnika zwiększyć czas lub temperaturę pieczenia. Nadmiar przygotowanego ciasta drożdżowego można przechowywać w szczelnie i ciasno zamkniętym woreczku spożywczym w lodowce przez ok. 3,4 dni.SMACZNEGO :)