ßßß
- wlać do dołka w mące.
- Przysypać mąką.- Przykryć ściereczką .
- Jak drożdże urosną , dodać resztę wody , sól i wyrabiać .Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach.- Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian miski .Przy wyrabianiu ręcznym czuje się jakby ciasto robiło się pulchne ,delikatne.- dodać posiekaną cebulę i oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki.
- Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia- Uformować wałek , włożyć do wysypanej mąką formy. Przykryć ściereczką doponownego wyrośnięcia- Piec w 250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100stopni , piec jeszcze ok 30 minut.
RadaChleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby.1 pod brytfannę włożyć pojemnik z wodą2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki wody i szybko go zamknąć ( to mój sposób )