ßßß Cookit - przepis na Chleb z trzech mąk, z wędzonką

Chleb z trzech mąk, z wędzonką

nazwa

Wykonanie

Ten chleb praktycznie nie wymaga dodatków.
Wystarczy położyć plasterek pomidora lub ogórka,
może być twarożek z rzodkiewką - według smaku i uznania.
Składniki:
-1 kg mąki 750
-35 dkg mąki 650
-10 dkg mąki żytniej razowej
-10 dkg drożdży
-20 dkg wędzonki
-1,2 l ciepłej wody
-czubata łyżka cukru
-3 łyżeczki soli
-2 łyżki cebulki granulowanej
Wędzonkę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Drożdże mieszamy z cukrem, szklanką wody i szklanką mąki 750.
Odstawiamy do wyrośnięcia:
Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól,
wyrośnięty rozczyn, mąkę żytnią, pozostałą mąkę 750,
mąkę 650 i wyrabiamy ciasto.
Dosypujemy wędzonkę i cebulkę i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do natłuszczonych blaszek, wygładzamy wilgotna dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy delikatnie olejem, nacinamy delikatnie ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 50-55 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/04/chleb-z-trzech-mak-z-wedzonka.html