Wykonanie
Ojejku jej! Czy u Was też jest tak pięknie? Mam nadzieję, że majówka też będzie taka wspaniała, ale na razie cieszę się tym co jest i nie myślę o tym co będzie.A o wiele łatwiej mi jest cieszyć się tym co jest, bo są pyszne precle...Przepis na nie wzięłam z książki "Wypieki" Anneki Manning (
seria "Klasa Mistrzów").

Miałam wielkie szczęście, bo nie wiem
czemu, ale kupiłam ją przecenioną o połowę, czyli za 19,90 zamiast 39,90.Książka jest WSPANIAŁA! Była warta pierwotnej ceny, bo za tę obniżoną, to już w ogóle jest mistrzostwem...Fantastyczna sprawa, to fakt, że książka zaczyna się wstępem o produktach i składnikach, a następnie są przepisy na podstawowe rodzaje ciast - kruche (słodkie i słone), francuskie (w
trzech wersjach); a także przepisy na kremy i uwagi dotyczące technik pieczenia. To sprawia, że książka sprawdzi się również w kuchni osoby początkującej, która chce zacząć przygodę z pieczeniem, ale również zaawansowani piekarze niewątpliwie mogą się czegoś ciekawego dowiedzieć.W dalszej części mamy przepisy na
pieczywo,
bułki z dodatkami,
chleby smakowe, tarty, słodkie bułeczki itp. Ja po wypróbowaniu preclowego przepisu, wiem, że
będę do tej książki zaglądać często.Zdjęcia są przepiękne i dodatkowym atutem książki są zdjęcia pomocnicze - obok tych przedstawiających gotową potrawę, zdjęcia krok po kroku, co czasem jest bardziej niż pomocne, bo łatwiej zrozumieć obrazek od zawiłych tłumaczeń.Polecam tę książkę każdemu kto lubi piec, a także tym co nie lubią, to może zmienią zdanie.Więcej nie
będę się rozpisywać, bo to moja pierwsza "recenzja" i nie mam wprawy...A teraz przedstawiam Wam...Precle


Potrzebujemy :375 ml letniej
wody1 łyżki
cukru20g
drożdży (w oryginale 9g suchych, ale zamieniłam na świeże, bo je wolę)550g
mąki + trochę do podsypywania1 łyżka
solisól morska(W przepisie było jeszcze
żółtko i
mak, ale je pominęłam, bo
sól i tak się przykleja do powierzchni bułeczek, więc nie trzeba ich smarować niczym kleistym)Z
wody,
cukru i d roż dży robimy rozczyn i odstawiamy na chwilę, aż się spieni.W dużej misce łączymy
mąkę przesianą z
solą. Dodajemy rozczyn i mieszamy. Następnie wyrabiamy, w razie konieczności podsypując
mąką - ale pamiętamy, że nie ma być suche, ale lekko kleiste.Formujemy kulę z ciasta i wkładamy do natłuszczonej miski, do podwojenia objętości.Następnie wyrabiamy szybko ponownie i dzielimy na 10 części, z których formujemy wałki, a następnie zwijamy na kształt precla.


W garnku zagotowujemy
wodę. Wkładamy ostrożnie 3-4 precle na raz i gotujemy minutę na obu stronach.Gdy są ugotowane posypujemy je
solą,
makiem czy czym chcemy i pieczemy w odpowiednich odstępach 15-17 minut w 210 stopniach.