Wykonanie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Nie tylko ze względu na smak, ale także z powodów czysto technicznych. Można wszystko przygotować dzień wcześniej, a
potem wstawić tylko do piekarnika i obiad gotowy!Składniki:-1kg
batatów-ok. 1kg
filetów z piersi kurczaka-1 duża
cebula-ok. 500g
mrożonego szpinaku-3 duże ząbki
czosnku-kilka
pomidorków koktajlowych-150-200g
sera cheddar (ub innego
sera żółtego o ostrzejszym smaku) startego na tarce o dużych oczkach-
gałka muszkatołowa-
sól,
pieprz-
oliwa lub
olej do smażenia
Bataty umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie. Po przestygnięciu obrać ze skóry i pokroić na grube plastry.
Szpinak przesmażyć na odrobinie
oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić
solą,
pieprzem i gałką. Smażyć do wyparowania
wody.
Pierś z kurczaka zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić (można też rozdrobnić w malakserze), lekko osolić i podsmażyć na odrobinie
oleju. Dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażyć do zrumienienia.Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Układać warstwy: na dno połowa
batatów,
kurczak, posypać połową
sera, druga połowa
batatów,
szpinak. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe i posypać drugą połową
sera. Zapiekać pod przykryciem ok 20minut w temperaturze 180 stopni (należy sprawdzić, czy
ziemniaki są miękkie).

Smacznego!