ßßß
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Nie tylko ze względu na smak, ale także z powodów czysto technicznych. Można wszystko przygotować dzień wcześniej, a potem wstawić tylko do piekarnika i obiad gotowy!Składniki:-1kg batatów-ok. 1kg filetów z piersi kurczaka-1 duża cebula-ok. 500g mrożonego szpinaku-3 duże ząbki czosnku-kilka pomidorków koktajlowych-150-200g sera cheddar (ub innego sera żółtego o ostrzejszym smaku) startego na tarce o dużych oczkach-gałka muszkatołowa-sól, pieprz-oliwa lub olej do smażeniaBataty umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie. Po przestygnięciu obrać ze skóry i pokroić na grube plastry.Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć do wyparowania wody.Pierś z kurczaka zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić (można też rozdrobnić w malakserze), lekko osolić i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć do zrumienienia.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Układać warstwy: na dno połowa batatów, kurczak, posypać połową sera, druga połowa batatów, szpinak. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypać drugą połową sera. Zapiekać pod przykryciem ok 20minut w temperaturze 180 stopni (należy sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie).
Smacznego!