Wykonanie
Osoby, które znają mnie dość dobrze, wiedzą że zdolności manualne nie są moją mocną stroną. Gdy robię coś (szczególnie w pośpiechu!) wokół panuje chaos, a rzeczy lecą mi z rąk. W kuchni nierzadko upapram nie tylko wszystkie blaty, ale i także siebie samą. Szczególnie rzeczy dla mnie nowe wykonuję strasznie niezgrabnie i nieudolnie, mimo że bardzo się staram, aby wyszły mi jak najlepiej. Z tego powodu najprawdopodobniej nigdy nie zostanę mistrzem cukiernictwa w kwestii dekorowania
tortów i nawet nie próbuję tego robić... Piszę Wam o tym, ponieważ do niedawna wydawało mi się, że pokrojenie
cukinii w ultra cienkie, podłużne plasterki jest bardzo proste. Widziałam to przecież milion
razy. W ostatecznym starciu moja obieraczka wcale nie okazała się być posłuszna i plasterki nijak mi nie wychodziły. Nie, żebym to zwalała całą
winę na sprzęt. Myślę, że moje przysłowiowe "dwie lewe ręce" do precyzyjnej roboty także mają tutaj swój udział. Niemniej jednak dużo lepiej szło mi nożem. Myślę, że gdybym pokroiła dwadzieścia
cukinii zamiast dwóch za jednym podejściem, to ostatnie plasterki byłyby już absolutnie doskonałe. Mam nadzieję, że mój wstęp nie zniechęci Was do przygotowania tych roladek, bowiem zabawa z krojeniem plastrów jest warta zachodu. Musicie tylko znaleźć odpowiedni dla Was sposób :).

Składniki:2 średniej wielkości
cukinie16 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej250 g
twarogu3 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 stołowa łyżka
jogurtu naturalnegokilka kawałków
papryki konserwowejpęczek
szczypiorkuząbek
czosnkukilka listków świeżej
bazyliioliwasól,
pieprzdo dekoracji:
pietruszka lub
bazyliaPrzygotowanie:
Cukinię kroimy wzdłuż na bardzo cienkie plastry, delikatnie solimy i smarujemy
oliwą z obu stron. Smażymy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, aż lekko się przyrumieni.W misce przygotowujemy nadzienie. Łączymy
twaróg,
jogurt i
przecier pomidorowy. Dodajemy drobno pokrojoną
paprykę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz posiekany
szczypior i
bazylię. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ostudzone plastry
cukinii smarujemy pastą i przykrywamy plasterkiem
szynki. Zwijamy w rulonik. Roladki dekorujmy listkami świeżej
pietruszki lub
bazylii.Smacznego!