Wykonanie
W końcu jest ciepło!Wiosna w pełni a temperatury na ten tydzień zapowiadają się już całkiem wakacyjnie. Taka pogoda, aż zachęca do przygotowywania lżejszych posiłków, korzystania z pachnących, świeżych warzyw i towarzystwa wszelakiej zieloności podczas posiłków. Nie wspomnę już o błogim odpoczynku na powietrzu i korzystaniu z promieni
słonecznych. Mi udało się w weekend spędzić kilka chwil na balkonowym relaksie z książką. Akumulatory podładowane a dziś zapraszam Was na wiosenne śniadanie, w roli głównej
twarożek ze
szczypiorkiem .
Składniki, których potrzebujesz:Kostka chudego
twaroguJogurt naturalnyPęczek
szczypiorkuPrzyprawy:
sól,
pieprz lub
suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiemSposób przygotowania:
Twarożek rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy ok. 3 łyżki
jogurtu naturalnego oraz pokrojony drobno
szczypiorek. Jeśli
twarożek wyszedł za suchy dodajemy
jogurt i opcjonalnie doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Proponuję również odstawić
sól i
pieprz a w zamian doprawić
twarożek mieszanką przypraw –
suszone pomidory,
bazylia i
czosnek granulowany. Do
twarożku ze
szczypiorkiem chętnie dodaję też
rzodkiewki,
pomidorki koktajlowe czy zielonego
ogórka. Tym razem wersja podstawowa w ramach „wietrzenia” lodówki ale Was zachęcam do korzystania w pełni z wiosennych smaków!
Tego typu śniadanie dostarcza nam pełnowartościowego
białka, jest lekkostrawne i niskokaloryczne 100g
twarogu chudego to 99 kcal. Pomimo niewielkiej zawartości kalorycznej,
twaróg na długo pozostawia uczucie sytości. Warto też pamiętać, że
twaróg,
biały ser jest najmniej wartościowym źródłem wapnia pośród
nabiału, gdyż w procesie produkcji większość wapnia pozostaje w
serwatce, która jest odsączana. Zatem aby wzbogacić
twaróg w wapń należy dodać do niego
jogurt naturalny czy
maślankę.
Wykonanie
twarożku ze
szczypiorkiem nie zajmuje nawet 5 minut a śniadanie o niebo lepsze, zwłaszcza z domowym, świeżo upieczonym,
chlebem na zakwasie. Tak, tak bo od pewnego czasu pieczemy własny
chleb żytni. Gdy tylko dopracujemy proporcje z pewnością podzielimy się przepisem.Przepis prosty, smaczny i zdrowy.Pozdrawiam wiosennieSmakUla.Podziel się...