ßßß
Składniki, których potrzebujesz:Kostka chudego twaroguJogurt naturalnyPęczek szczypiorkuPrzyprawy: sól, pieprz lub suszone pomidory z bazylią i czosnkiemSposób przygotowania:Twarożek rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz pokrojony drobno szczypiorek. Jeśli twarożek wyszedł za suchy dodajemy jogurt i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Proponuję również odstawić sól i pieprz a w zamian doprawić twarożek mieszanką przypraw – suszone pomidory, bazylia i czosnek granulowany. Do twarożku ze szczypiorkiem chętnie dodaję też rzodkiewki, pomidorki koktajlowe czy zielonego ogórka. Tym razem wersja podstawowa w ramach „wietrzenia” lodówki ale Was zachęcam do korzystania w pełni z wiosennych smaków!
Tego typu śniadanie dostarcza nam pełnowartościowego białka, jest lekkostrawne i niskokaloryczne 100g twarogu chudego to 99 kcal. Pomimo niewielkiej zawartości kalorycznej, twaróg na długo pozostawia uczucie sytości. Warto też pamiętać, że twaróg, biały ser jest najmniej wartościowym źródłem wapnia pośród nabiału, gdyż w procesie produkcji większość wapnia pozostaje w serwatce, która jest odsączana. Zatem aby wzbogacić twaróg w wapń należy dodać do niego jogurt naturalny czy maślankę.
Wykonanie twarożku ze szczypiorkiem nie zajmuje nawet 5 minut a śniadanie o niebo lepsze, zwłaszcza z domowym, świeżo upieczonym, chlebem na zakwasie. Tak, tak bo od pewnego czasu pieczemy własny chleb żytni. Gdy tylko dopracujemy proporcje z pewnością podzielimy się przepisem.Przepis prosty, smaczny i zdrowy.Pozdrawiam wiosennieSmakUla.Podziel się...