ßßß
Składniki:około 1 kg świeżego szpinaku*1,5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego (z ugotowaną włoszczyzną w środku)2 ugotowane ziemniaki1 cebula4-5 ząbków czosnku200 g sera ricotta20 g masła1-2 łyżki soku z cytrynysól morskapieprzdo podania:śmietanaliście szpinaku* mrożonego szpinaku używamy 500 gPrzygotowanie:Szpinak dokładnie płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i pozbawiamy ogonków. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilę, aż się zeszkli. Czosnek lekko zgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy pod koniec smażenia cebuli. Dodajemy partiami szpinak i podgrzewamy przez kilka minut aż liście nieco zwiędną.Całość przekładamy do gorącego bulionu z ugotowaną włoszczyzną i ziemniakami. Grzejemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy ser ricotta i blendujemy wszystko na krem. Ewentualnie podlewamy wodą, gdyby zupa wyszła zbyt gęsta. Całość doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą morską oraz pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany i dekorujemy listkami szpinaku.Smacznego!