Wykonanie
Lubię serniki właściwie w każdym wydaniu. Ostatnio zapragnęłam
czekoladowego. Postanowiłam wzbogacić go jeszcze o jakiś smak. Natchnęła mnie
czekolada z nadzieniem
pomarańczowym i tak powstał sernik
czekoladowy z
pomarańczową galaretką. Wyszedł ciężki i słodki, ale i tak bardzo prędko znikał, kawałek po kawałku :). Początkowo wierzch sernika miało zdobić orange
curd, ale gdy je przygotowałam, jakoś nie zachwyciło moich kubków
smakowych. Było nijakie i mało
pomarańczowe, więc nie chciałam, aby popsuło smak mojego mocno
czekoladowego sernika. Na ratunek przyszła własnoręcznie zrobiona, lekko kwaśna
galaretka z
pomarańczy, która przełamała
słodycz całego ciasta.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 23 cm)masa serowa:750 g
twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka3
jajka150 g
cukruskórka otarta z jednej
pomarańczypół szklanki
śmietanki 36 %100 g
czekolady deserowej *1 i ½ łyżki stołowej
kakao *spód:400 g
herbatników czekoladowych *140 g
masłagalaretka pomarańczowa:1
pomarańcza150 ml
soku pomarańczowego1,5 łyżeczki
żelatyny30 g
cukru *** w wersji bezglutenowej pomijamy
kakao oraz używamy
herbatników i
czekolady bez glutenu** jeśli używamy gotowego soku w kartonie, nie dodajemy
cukruPrzygotowanie:spód:
Herbatniki kruszymy w blenderze lub w malakserze na okruszki. W małym rondelku roztapiamy
masło, a następnie dolewamy je do
herbatników i dokładnie mieszamy. Masę
ciasteczkową wykładamy na dnie oraz na brzegach tortownicy, do połowy wysokości (jeśli używacie blaszanej formy, wyścielcie ją najpierw papierem do pieczenia). Gotowy spód odstawiamy do lodówki na około 30 minut.masa serowa:Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę
serową wyciągamy z lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i zostawiamy do ostudzenia.
Ser miksujemy na średnich obrotach z
cukrem i
skórką pomarańczową. Kolejno wbijamy
jajka, krótko miksując do połączenia składników.
Śmietankę mieszamy z
kakao, dolewamy do masy serowej. Od razu dodajemy też ostudzoną, roztopioną
czekoladę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i wykładamy na spód z
herbatników. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę.
galaretka pomarańczowa:Obraną ze skórki
pomarańczę blendujemy wraz z
sokiem pomarańczowym. Przelewamy do garnka i zagotowujemy wraz z
cukrem. Zdejmujemy z palnika, gdy tylko
cukier się rozpuści. Natychmiast po podgrzaniu, do
soku pomarańczowego dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej
wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Na schłodzony sernik wylewamy tężejącą i ostudzoną
galaretkę pomarańczową, równo rozprowadzamy. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc.Kilka porad jak upiec dobry sernik -> tutaj!Smacznego!