ßßß
Składniki:(na tortownicę o średnicy 23 cm)masa serowa:750 g twarogu trzykrotnie zmielonego z wiaderka3 jajka150 g cukruskórka otarta z jednej pomarańczypół szklanki śmietanki 36 %100 g czekolady deserowej *1 i ½ łyżki stołowej kakao *spód:400 g herbatników czekoladowych *140 g masłagalaretka pomarańczowa:1 pomarańcza150 ml soku pomarańczowego1,5 łyżeczki żelatyny30 g cukru *** w wersji bezglutenowej pomijamy kakao oraz używamy herbatników i czekolady bez glutenu** jeśli używamy gotowego soku w kartonie, nie dodajemy cukruPrzygotowanie:spód:Herbatniki kruszymy w blenderze lub w malakserze na okruszki. W małym rondelku roztapiamy masło, a następnie dolewamy je do herbatników i dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na dnie oraz na brzegach tortownicy, do połowy wysokości (jeśli używacie blaszanej formy, wyścielcie ją najpierw papierem do pieczenia). Gotowy spód odstawiamy do lodówki na około 30 minut.masa serowa:Minimum dwie godziny przed przygotowaniem sernika, wszystkie składniki na masę serową wyciągamy z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy na średnich obrotach z cukrem i skórką pomarańczową. Kolejno wbijamy jajka, krótko miksując do połączenia składników. Śmietankę mieszamy z kakao, dolewamy do masy serowej. Od razu dodajemy też ostudzoną, roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i wykładamy na spód z herbatników. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę.galaretka pomarańczowa:Obraną ze skórki pomarańczę blendujemy wraz z sokiem pomarańczowym. Przelewamy do garnka i zagotowujemy wraz z cukrem. Zdejmujemy z palnika, gdy tylko cukier się rozpuści. Natychmiast po podgrzaniu, do soku pomarańczowego dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Na schłodzony sernik wylewamy tężejącą i ostudzoną galaretkę pomarańczową, równo rozprowadzamy. Przed podaniem gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 6-12h, a najlepiej na całą noc.Kilka porad jak upiec dobry sernik -> tutaj!Smacznego!