Wykonanie
Po cieście Zebra, przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z
pomarańczy, która
daje niesamowity smak i aromat.
Składniki:1 kg
twarogu półtłustego1 ½ szklanki
cukru200g
masła 82%6 dużych
jajek1
budyń waniliowy lub
śmietankowy2 łyżki gorzkiego
kakaoEwentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z
pomarańczy kandyzowanej lub otartą skórkę z 1 świeżej
pomarańczy.Polewa:30g
czekolady np. deserowej30ml
mleka(jeśli ktoś chce oblać cały sernik polewą wtedy powiększamy ilość do 100g
czekolady i 100ml
mleka)
Twaróg dwukrotnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
Białka oddzielamy od
żółtek.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, do białości, a następnie dodajemy
żółtka i po trochu zmielony
twaróg, stale miksując, aż masa się dobrze połączy. Osobno w wysokim naczyniu miksujemy
białka ze szczyptą
soli, na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy obie masy łyżką lub miksujemy masę
serową i po trochu dodajemy ubite
białka.Gdy masa sernikowa jest gotowa, dzielimy ją na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodajemy
budyń i jeszcze raz miksujemy. Do mniejszej dodajemy
kakao (przesiane przez sito) i również miksujemy. Na koniec do obu części można dodać drobno pokrojoną kandyzowana lub otartą skórkę z
pomarańczy (co nie jest koniecznie, ale robi dobry aromat).Do dobrze wysmarowanej tłuszczem tortownicy średnicy 26cm (można wysypać
bułką tartą lub wyłożyć formę pergaminem), wlewamy kolejno warstwy sernika. Na środek formy wlewamy po około 2 łyżki białej masy, na środek białej masy wlewamy 1 łyżkę czarnej, po czym na środek czarnej znowu 2 łyżki białej i tak aż masa się skończy. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi się bawić, może zrobić mniej warstw.
Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 1 ½ godziny.Po upieczeniu sernik pozostawiamy na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie wystygnie wyjmujemy z tortownicy i robimy polewę.
Czekoladę kroimy lub łamiemy na mniejsze części, wsypujemy do garnuszka, zalewamy
mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż
czekolada się całkowicie rozpuści i zagotuje. Po zagotowaniu polewę pozostawiamy jeszcze przez około 3 minuty na ogniu, po czym polewamy nią sernik i pozostawiamy, by polewa stwardniała.
R E K L A M A