Wykonanie
Wprawdzie to serniczek dwuwarstwowy , ale z dodatkiem
kakao i na
czekoladowym spodzie i nadaje się na dzisiejsze święto. Jest prosty i szybki, robiony jakieś dwa tygodnie temu, jak byłam w gorszej formie. Spód to moje szybkie ciasto
czekoladowe z mikrofalówki, a masa serowa jest na zimno, taka, jak do sernika-
domka.SERNICZEK DWUKOLOROWY NA
CZEKOLADOWYM SPODZIEciasto, takie jak tutaj60 dkg mielonego
twarogu1/2 kostki
masła3 łyżki
cukru-pudru2 łyżki
kakaoCiasto wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do mikrofalówki na 600 W na 10-12 minut . Studzimy.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem-pudrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce
twarogu i miksujemy dalej. Masę dzielimy na pół i do połowy dodajemy
kakao.Na spód wykładamy najpierw jasną masę, rozsmarowujemy równo,
potem to samo robimy z
kakaową. Wkładamy do lodówki do zestalenia na kilka godzin a najlepiej na noc.Pracy przy tym niewiele, a efekt pyszny. Serniczek szybko zniknął. A dziś na Dzień
Czekolady zrobię jakiś szybki deser , bo po południu
będę robiła przygotowania do jutrzejszego wspólnego lepienia pierogów u
Gruszki z fartuszka naszej wielkopolskiej blogerskiej grupy.Smacznego !