Wykonanie
Przeglądając "Złotą księgę
czekolady" trafiłam na gnocchi z
czekoladą i
serem mascarpone. Patrząc na nie od razu pomyślałam o wspaniałych leniwych pierogach zrobionych przez Sue. Zrobiłam je wcześniej, dokładnie tak jak na "
Soul Cakes". Tym razem postanowiłam dodać do nich
kakao,
czekoladę i
cynamon. Wrzuciłam jeszcze
rodzynki.Oto, kolejna w tym tygodniu, wersja dania na śniadanie.
Mogę jeszcze wrzucić przepis na pyszne naleśniki, ale chyba nie
będę zamęczać śniadaniami. Cóż, jestem strasznie nieobecna od 10 do 20, więc, obiad zastępuje mi
bułka z
jogurtem. Tylko rano mam czas na solidny posiłek.Składniki na porcję:200g chudego
twarogu1żółtko1 duża łyżka
mąki pszennej1/2 paczki budyniu
waniliowego (bez
cukru)1 łyżeczka
cukruTwaróg rozdrobić dokładnie widelcem. Wymieszać dokładnie z innymi składnikami i na posypanym
mąką blacie uformować wałek. Kroić zgrabne kluski po skosie, wrzucić na wrzątek i gotować je przez 2–3 minuty, aż wypłyną.1 łyżeczka
kakao1/4 łyżeczki
cynamonumała garść
rodzynek2 kostki
czekolady1 łyżka
masłakakao wymieszać z
cynamonem i posiekaną
czekoladą. Kluski wyłożyć na miseczki, posypać obficie
czekoladą i proszkiem. Wmieszać
rodzynki.
Masło rozpuścić w małym rondelku i polać nim kluchy.