Wykonanie
Naprawdę uwielbiam robić pierniczki. To bardzo relaksujące zajęcie. :) W tym roku zamarzyły mi się takie mięciutkie, z nadzieniem w środku. Na ratunek przyszedł mi przepis Kaeru, który od lat bije rekordy popularności w Internecie. Postanowiłam zmniejszyć tylko proporcje i przystąpiłam do działania. Muszę przyznać, że to najlepsze pierniki, jakie do tej
pory zrobiłam. Są mięciutkie, puszyste... po prostu rewelacyjne. Choć w moim domu wszyscy jadają pierniki, to nie uwielbiają ich jakoś szczególnie. Jednak pierniki z tego przepisu znikają w oka mgnieniu. Musiałam je schować, aby nie zostały pożarte jeszcze przed Świętami. To chyba najlepsza ich rekomendacja.

Składniki:500 g
mąki pszennej typu 500125 g
masła200 g
miodu (użyłam wielokwiatowego)4
żółtka2
białka100 ml kwaśnej
śmietany 18%2 płaskie łyżki stołowe
kakao1 i ½ łyżeczki
sody30 g domowej
przyprawy do piernika (kupnej 40 g)1 łyżeczka
kawypolewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady70 g
czekolady deserowej20 g
masłalukier:10 stołowych łyżek
cukru pudru3 stołowe łyżki
wodykilka kropel
aromatu pomarańczowegododatkowo:domowe gęste powidła lub
dżemPrzygotowanie:Pierniczki: Dzień 1
Kakao przesiewamy wraz
mąką do dużej miski i odstawiamy. W małym rondelku zagotowujemy
miód z
przyprawą do piernika oraz
kawą. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojone w kostkę
masło i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Pozostawiamy do wystygnięcia.W kwaśnej
śmietanie rozpuszczamy
sodę i odstawiamy, aby
śmietana osiągnęła temperaturę pokojową.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i miksujemy aż piana
białkowa będzie lśniąca. Dodajemy
żółtka i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki. Masę jajeczną dodajemy do sypkich składników. Dolewamy także ostudzoną masę z
miodu i
masła oraz
śmietanę z
sodą. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, dlatego przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 h, aby nieco stwardniało.Dzień 2Blat podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Jedną z nich wałkujemy na grubość 4 mm, a pozostałą część odstawiamy do lodówki (ciasto w temperaturze pokojowej szybko zaczyna się lepić). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ znacznie urosną. Analogicznie postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.Jeśli chcemy przygotować pierniczki z nadzieniem, należy wyciąć dwa
ciasteczka tego samego kształtu. Po środku jednego z nich nakładamy łyżeczką gęste powiła lub
dżem, a następnie równomiernie przykrywamy drugim. Lekko dociskamy i zlepiamy krawędzie.Pierniki małych rozmiarów lub z otworem w środku pieczemy 8-9 minut w temperaturze 175 stopni. Pierniki dużych rozmiarów lub nadziewane pieczemy przez około 10-12 minut.Gotowe pierniczki studzimy na kratce kuchennej, oblewamy
polewą czekoladową bądź lukrujemy (sposób przygotowania polewy i lukru - patrz niżej). Odstawiamy do wyschnięcia na arkuszach papieru do pieczenia. Następnie przekładamy je do puszek lub plastikowych pojemników wraz z kawałkiem
jabłka, dzięki któremu zachowają swą miękkość.Smacznego!
Polewa czekoladowa:Przygotowujemy kąpiel
wodną. Pokrojoną w kostkę
czekoladę oraz
masło umieszczamy w miseczce lub rondelku nad wrzącą
wodą i czekamy, aż roztopi je ciepło pary
wodnej. Naczynie z
czekoladą nie powinno dotykać lustra
wody, natomiast płomień pod garnkiem z
wodą powinien być mały.
Czekoladę najlepiej rozpuszczać powoli, aby się nie przypaliła. Gotową polewę dokładnie mieszamy i jeszcze ciepłą nakładamy na pierniczki za pomocą silikonowego pędzelka (polecam ostrożność, łatwo się poparzyć).
Lukier:
Cukier puder przesiewamy przez sito, łatwiej go wówczas rozetrzeć. Dodajemy do niego
wodę oraz
aromat pomarańczowy. Ucieramy za pomocą łyżki na gładką i jednolitą masę. Nakładamy na pierniczki przy pomocy pędzelka.