Wykonanie


Składniki :50 g
cukru pudru50 g
masła150 g
mąki1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernika50 g płynnego
miodu1
żółtkoPrzygotowanie :
Mąkę posiekać z
masłem.Dodać
cukier,
sodę,
miód,
przyprawę,
żółtko.Wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość ok 2 mm, powycinać kształty i piec około 15 minut w 180 stopniach*Ja piekę 10 minut w 140 stopniach z włączonym termoobiegiem.Dekoracja :To
gorzka czekolada,
biała czekolada i czerwone draże .Przepis na pierniczki oraz ich dekoracje znajdziecie na blogu
Daktyle w
czekoladzie :http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/11/ludziki-reniferki-czyli-miekkie.htmlOstatnio próbowałam upiec te pierniczki i się spaliły ... Druga próba była lepsza, choć niestety również nie doskonała.
Winą obarczam piekarnik ( bo łatwiej mi niż siebie :) . Pierwsza partia po 8 minutach była mocno( za mocno) przypieczona. Drugą piekłam na 140 stopni z włączonym termoobiegiem około 10 minut i było ok. Pierniczki miały ładny kolor.Przerosło mnie ich udekorowanie, więc wyszło jak wyszło :)Chciałabym jeszcze raz podziękować Dorocie, autorce bloga -
Daktyle w
czekoladzie za chęci pomocy i podpowiedzi :)