ßßß

Składniki :50 g cukru pudru50 g masła150 g mąki1 płaska łyżeczka sody1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika50 g płynnego miodu1 żółtkoPrzygotowanie :Mąkę posiekać z masłem.Dodać cukier, sodę, miód, przyprawę, żółtko.Wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość ok 2 mm, powycinać kształty i piec około 15 minut w 180 stopniach*Ja piekę 10 minut w 140 stopniach z włączonym termoobiegiem.Dekoracja :To gorzka czekolada, biała czekolada i czerwone draże .Przepis na pierniczki oraz ich dekoracje znajdziecie na blogu Daktyle w czekoladzie :http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/11/ludziki-reniferki-czyli-miekkie.htmlOstatnio próbowałam upiec te pierniczki i się spaliły ... Druga próba była lepsza, choć niestety również nie doskonała.Winą obarczam piekarnik ( bo łatwiej mi niż siebie :) . Pierwsza partia po 8 minutach była mocno( za mocno) przypieczona. Drugą piekłam na 140 stopni z włączonym termoobiegiem około 10 minut i było ok. Pierniczki miały ładny kolor.Przerosło mnie ich udekorowanie, więc wyszło jak wyszło :)Chciałabym jeszcze raz podziękować Dorocie, autorce bloga - Daktyle w czekoladzie za chęci pomocy i podpowiedzi :)