Wykonanie
Jako dziecko nie przepadałam za
kapustą z
grzybami. Mama specjalnie dla mnie robiła pierogi ruskie oraz wielką miskę
sosu greckiego do
ryby. Z czasem jednak przekonałam się do wszystkich smakołyków nadzianych
grzybowo-kapuścianym farszem. Pierogi, krokiety, uszka... nie sposób wyobrazić sobie bez nich Święta. Ostatnimi laty do
grona powtarzanych wigilijnych potraw dołączyły także paszteciki. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu, choć świetnie nadają się także do samodzielnego podgryzania. W tym wpisie mam dla Was wersję z
pieczarkami, ale spokojnie możecie użyć także
grzybów. :))
Składniki:(na około 20-25 sztuk)farsz:200 g
kiszonej kapusty200 g
pieczarekgarść
suszonych borowików1
cebula20 g
masłamajeranek,
sól,
pieprz (do smaku)paszteciki:340 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania180 ml ciepłego
mleka40 g miękkiego
masła10 g świeżych
drożdży½ stołowej łyżki
cukru¾ łyżeczki
soli1
żółtko rozmącone z łyżką
mlekasezam do posypaniaPrzygotowanie:farsz:
Suszone borowiki moczymy przez noc w szklance
wody, a następnie gotujemy około 20-30 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy
wody po ich gotowaniu.
Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli jest zbyt kwaśna, należy ją najpierw przepłukać zimną
wodą). Umieszczamy ją w garnku, podlewamy niepełną szklanką
wody i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie
pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na
maśle, w głębokiej patelni, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem. Na koniec dorzucamy namoczone i posiekane
borowiki. Całość smażymy do momentu odparowania
wody.
Kapustę odcedzamy, dodajemy na patelnię z
grzybami. Podlewamy
wodą pozostałą po moczeniu
grzybów i grzejemy na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Gotowy farsz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, a następnie studzimy.ciasto:
Drożdże kruszymy do miseczki, rozcieramy z
cukrem. Dodajemy łyżeczkę
mąki oraz kilka łyżek ciepłego
mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy rozczyn z
drożdży, pozostałą część ciepłego
mleka oraz miękkie
masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie przekładamy je do oprószonego
mąką naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.formowanie pasztecików:Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Po środku, przez całą długość każdego prostokąta układamy farsz z
kapusty i
pieczarek. Brzegi ciasta zlepiamy, tak aby powstały dwa rulony z nadzieniem w środku. Całość odwracamy łączniem ciasta do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.Po tym czasie, każdy wałek z farszem kroimy pod skosem na 4-centymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym
żółtkiem oraz posypujemy
sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 14-16 minut. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie barszczu czerwonego.Smacznego!
Zobacz:przepis na barszcz wigilijny