ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i pieczarkami (kapuśniaczki)

Paszteciki z kapustą i pieczarkami (kapuśniaczki)

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko nie przepadałam za kapustą z grzybami. Mama specjalnie dla mnie robiła pierogi ruskie oraz wielką miskę sosu greckiego do ryby. Z czasem jednak przekonałam się do wszystkich smakołyków nadzianych grzybowo-kapuścianym farszem. Pierogi, krokiety, uszka... nie sposób wyobrazić sobie bez nich Święta. Ostatnimi laty do grona powtarzanych wigilijnych potraw dołączyły także paszteciki. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu, choć świetnie nadają się także do samodzielnego podgryzania. W tym wpisie mam dla Was wersję z pieczarkami, ale spokojnie możecie użyć także grzybów. :))
Składniki:
(na około 20-25 sztuk)
farsz:
200 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
garść suszonych borowików
1 cebula
20 g masła
majeranek, sól, pieprz (do smaku)
paszteciki:
340 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
180 ml ciepłego mleka
40 g miękkiego masła
10 g świeżych drożdży
½ stołowej łyżki cukru
¾ łyżeczki soli
1 żółtko rozmącone z łyżką mleka
sezam do posypania
Przygotowanie:
farsz:
Suszone borowiki moczymy przez noc w szklance wody, a następnie gotujemy około 20-30 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.
Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli jest zbyt kwaśna, należy ją najpierw przepłukać zimną wodą). Umieszczamy ją w garnku, podlewamy niepełną szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na maśle, w głębokiej patelni, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dorzucamy namoczone i posiekane borowiki. Całość smażymy do momentu odparowania wody.
Kapustę odcedzamy, dodajemy na patelnię z grzybami. Podlewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów i grzejemy na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie studzimy.
ciasto:
Drożdże kruszymy do miseczki, rozcieramy z cukrem. Dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozczyn z drożdży, pozostałą część ciepłego mleka oraz miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie przekładamy je do oprószonego mąką naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
formowanie pasztecików:
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Po środku, przez całą długość każdego prostokąta układamy farsz z kapusty i pieczarek. Brzegi ciasta zlepiamy, tak aby powstały dwa rulony z nadzieniem w środku. Całość odwracamy łączniem ciasta do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Po tym czasie, każdy wałek z farszem kroimy pod skosem na 4-centymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym żółtkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 14-16 minut. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie barszczu czerwonego.
Smacznego!
Zobacz:
przepis na barszcz wigilijny
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/12/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html