ßßß
Składniki:(na około 20-25 sztuk)farsz:200 g kiszonej kapusty200 g pieczarekgarść suszonych borowików1 cebula20 g masłamajeranek, sól, pieprz (do smaku)paszteciki:340 g mąki pszennej + mąka do podsypywania180 ml ciepłego mleka40 g miękkiego masła10 g świeżych drożdży½ stołowej łyżki cukru¾ łyżeczki soli1 żółtko rozmącone z łyżką mlekasezam do posypaniaPrzygotowanie:farsz:Suszone borowiki moczymy przez noc w szklance wody, a następnie gotujemy około 20-30 minut. Odcedzamy i studzimy, lecz nie wylewamy wody po ich gotowaniu.Kapustę odciskamy oraz drobno siekamy (jeśli jest zbyt kwaśna, należy ją najpierw przepłukać zimną wodą). Umieszczamy ją w garnku, podlewamy niepełną szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na maśle, w głębokiej patelni, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dorzucamy namoczone i posiekane borowiki. Całość smażymy do momentu odparowania wody.Kapustę odcedzamy, dodajemy na patelnię z grzybami. Podlewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów i grzejemy na wolnym ogniu, aż cały płyn odparuje. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie studzimy.ciasto:Drożdże kruszymy do miseczki, rozcieramy z cukrem. Dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozczyn z drożdży, pozostałą część ciepłego mleka oraz miękkie masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie przekładamy je do oprószonego mąką naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.formowanie pasztecików:Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Po środku, przez całą długość każdego prostokąta układamy farsz z kapusty i pieczarek. Brzegi ciasta zlepiamy, tak aby powstały dwa rulony z nadzieniem w środku. Całość odwracamy łączniem ciasta do dołu. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do kolejnego wyrośnięcia.Po tym czasie, każdy wałek z farszem kroimy pod skosem na 4-centymetrowe kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym żółtkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 14-16 minut. Podajemy samodzielnie lub w towarzystwie barszczu czerwonego.Smacznego!
Zobacz:przepis na barszcz wigilijny