Wykonanie
Dzisiaj ostatnia konkursowa propozycja z
makaronem Omnomnom. Tym razem mam dla Was coś na słodko. Jest to istna bomba kaloryczna, ale warta spróbowania, nawet jeśli ktoś liczy kalorie.;) Całość doskonale się komponuje i w dodatku smakuje wybornie. A mówię to ja... zwolennik
makaronu w wersji wytrawnej (do dziś!). Od teraz chętnie
biszkopty zastąpię
czekoladowo-
kawowym makaronem. ;)

Składniki:(na keksówkę o wymiarach 20x10)160g
makaronu penne od Omnomnom1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 tabliczka
białej czekoladyłyżeczka
kawy rozpuszczalnej2 opakowania
mascarpone6
żółtek100-150 g
cukruszklanka
malin (świeżych lub mrożonych)łyżka stołowa
miodu rzepakowegołyżka stołowa
cukru pudruodrobina
kakaoPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Żółtka ucieramy z
cukrem na kogel
mogel. Następnie miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając
mascarpone, do momentu aż krem będzie gęsty. Krem odstawiamy do lodówki. W tym czasie obie
czekolady roztapiamy w kąpieli
wodnej, dodajemy łyżeczkę
kawy i dokładnie mieszamy. Ostudzony
makaron obtaczamy w
czekoladzie i układamy w keksówce jeden obok drugiego, tworząc jedną warstwę. Foremkę odstawiamy do lodówki na 10 minut, aby
czekolada zastygła. Po tym czasie
czekoladowy makaron przykrywamy połową ilości kremu. Następnie wszystkie czynności powtarzamy po raz drugi, w tej samej kolejności (
makaron->lodówka->krem). Wierzch deseru posypujemy
kakao i całość odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przygotowujemy
sos malinowy.
Maliny umieszczamy w małym rondlu razem z
cukrem pudrem i
miodem. Grzejemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż
woda odparuje i sos zgęstnieje. Dobrze schłodzone tiramisu kroimy w kwadraty i podajemy z gorącym
sosem malinowym. Smacznego!
