ßßß Cookit - przepis na Makaronowe "tiramisu" z gorącym sosem malinowym

Makaronowe "tiramisu" z gorącym sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ostatnia konkursowa propozycja z makaronem Omnomnom. Tym razem mam dla Was coś na słodko. Jest to istna bomba kaloryczna, ale warta spróbowania, nawet jeśli ktoś liczy kalorie.;) Całość doskonale się komponuje i w dodatku smakuje wybornie. A mówię to ja... zwolennik makaronu w wersji wytrawnej (do dziś!). Od teraz chętnie biszkopty zastąpię czekoladowo-kawowym makaronem. ;)
Składniki:
(na keksówkę o wymiarach 20x10)
160g makaronu penne od Omnomnom
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 opakowania mascarpone
6 żółtek
100-150 g cukru
szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
łyżka stołowa miodu rzepakowego
łyżka stołowa cukru pudru
odrobina kakao
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Następnie miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając mascarpone, do momentu aż krem będzie gęsty. Krem odstawiamy do lodówki. W tym czasie obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę kawy i dokładnie mieszamy. Ostudzony makaron obtaczamy w czekoladzie i układamy w keksówce jeden obok drugiego, tworząc jedną warstwę. Foremkę odstawiamy do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła. Po tym czasie czekoladowy makaron przykrywamy połową ilości kremu. Następnie wszystkie czynności powtarzamy po raz drugi, w tej samej kolejności (makaron->lodówka->krem). Wierzch deseru posypujemy kakao i całość odstawiamy do lodówki na kilka minut. Przygotowujemy sos malinowy. Maliny umieszczamy w małym rondlu razem z cukrem pudrem i miodem. Grzejemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Dobrze schłodzone tiramisu kroimy w kwadraty i podajemy z gorącym sosem malinowym. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/03/makaronowe-tiramisu-z-goracym-sosem.html