Wykonanie
Szaleństwo Świąt dobiegło końca a ja jeszcze dzisiaj serwuje Wam kolejny przepis na mazurka .. szaleńczo pysznego i jakże uroczego! No bo cóż innego mogłoby zauroczyć jak nie pięknie czerwona barwa
malin!
przepis własnySkładniki: na kruchy spód170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki
kakaożółtkoZ wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat
mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: nadzienia
malinowego300g świeżych lub mrożonych
malin100g
cukru100ml malinówki
Maliny z
cukrem umieść w rondelku i smaż jak
konfiturę około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj malinówkę, smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.Składniki: nadzienia
czekoladowego300g
czekolady100g
masła100g
śmietany100ml
whiskyCzekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, dodajemy
masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy
śmietankę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy
whisky i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Nadzienie
malinowe wylewamy na spód upieczonej tarty, przykrywamy lśniącą
czekoladą, układamy połówkami
malin i przechowujemy w lodówce.Kroimy po około 2 godzinach aż
czekolada zastygnie.Składniki: na falbankę100g
mascarpone50g
cukru pudru100g stopionej
czekolady 56%100g
śmietany 36% ubitej na 80%
Mascarpone mieszamy z
cukrem, dodajemy
czekoladę i ponownie mieszamy, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy
śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Przełóż krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj falbankę dookoła mazurka.Smacznego!