ßßß Cookit - przepis na Mazurek malinowo czekoladowy

Mazurek malinowo czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Szaleństwo Świąt dobiegło końca a ja jeszcze dzisiaj serwuje Wam kolejny przepis na mazurka .. szaleńczo pysznego i jakże uroczego! No bo cóż innego mogłoby zauroczyć jak nie pięknie czerwona barwa malin!
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
170g mąki pszennej tortowej
120g zimnego masła
2 łyżki kakao
żółtko
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: nadzienia malinowego
300g świeżych lub mrożonych malin
100g cukru
100ml malinówki
Maliny z cukrem umieść w rondelku i smaż jak konfiturę około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj malinówkę, smaż jeszcze przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Składniki: nadzienia czekoladowego
300g czekolady
100g masła
100g śmietany
100ml whisky
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy whisky i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nadzienie malinowe wylewamy na spód upieczonej tarty, przykrywamy lśniącą czekoladą, układamy połówkami malin i przechowujemy w lodówce.Kroimy po około 2 godzinach aż czekolada zastygnie.
Składniki: na falbankę
100g mascarpone
50g cukru pudru
100g stopionej czekolady 56%
100g śmietany 36% ubitej na 80%
Mascarpone mieszamy z cukrem, dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy, po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Przełóż krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wykonaj falbankę dookoła mazurka.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/04/mazurek-malinowo-czekoladowy.html