ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Ile o nich myślałam...Zauroczona byłam od pierwszego wejrzenia! Od razu ich zapragnęłam i...czekałam. Czekałam. Czekałam...Myślałam, że mi przejdzie i nie będę kupowała kolejnej rzeczy do kuchni, która już trudem mieściła to, co było. Myliłam się. Myliłam się i to bardzo myśląc, że o nich zapomnę!
W końcu kupiłam. Wydałam cały majątek- bo aż...5,99 za 10 sztuk :D + koszty przesyłki. Nie rozumiem tylko jednego. W aukcji było napisane, że licytacja dot. foremek XXL....Zatem albo moja buzia jest ogromna, a apetyt na słodycze niezaspokojony, albo osoba, która je sprzedawała jest baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo drobnej postury!
Składniki na 12 rurek "XXL":
100g masła
100g kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
250g mąki pszennej
300ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru (kryształ) do obtoczenia
tłuszcz do nasmarowania foremek
Zagniatamy masło ze śmietaną i mąką na jednolite ciasto. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy na 20min do lodówki.
W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę i pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę wkładamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 1mm. Kroimy ciasto na długie paski o szerokości 1,5- 2cm, a następnie owijamy je wokół foremek.
Połowę rurki obtaczamy w cukrze, układamy na blasze i pieczemy ok. 15min. do lekkiego zrumienienia.
Rurki studzimy na kratce, ściągamy je z foremek i nadziewamy śmietaną za pomocą szprycy.
Teraz już chyba nie muszę pisać co należy robić dalej...:)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/01/rurki-z-bita-smietana.html