Wykonanie
Ile o nich myślałam...Zauroczona byłam od pierwszego wejrzenia! Od razu ich zapragnęłam i...czekałam. Czekałam. Czekałam...Myślałam, że mi przejdzie i nie
będę kupowała kolejnej rzeczy do kuchni, która już trudem mieściła to, co było. Myliłam się. Myliłam się i to bardzo myśląc, że o nich zapomnę!W końcu kupiłam. Wydałam cały majątek- bo aż...5,99 za 10 sztuk :D + koszty przesyłki. Nie rozumiem tylko jednego. W aukcji było napisane, że licytacja dot. foremek XXL....Zatem albo moja buzia jest ogromna, a apetyt na
słodycze niezaspokojony, albo osoba, która je sprzedawała jest baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo drobnej postury!
Składniki na 12 rurek "XXL":100g
masła100g kwaśnej
śmietany (użyłam 18%)250g
mąki pszennej300ml
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru (kryształ) do obtoczeniatłuszcz do nasmarowania foremekZagniatamy
masło ze
śmietaną i
mąką na jednolite ciasto. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy na 20min do lodówki.W tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę i pod koniec dodajemy
cukier puder.
Śmietanę wkładamy do lodówki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem.Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując
mąką na grubość ok. 1mm. Kroimy ciasto na długie paski o szerokości 1,5- 2cm, a następnie owijamy je wokół foremek.Połowę rurki obtaczamy w cukrze, układamy na blasze i pieczemy ok. 15min. do lekkiego zrumienienia.Rurki studzimy na kratce, ściągamy je z foremek i nadziewamy
śmietaną za pomocą szprycy.
Teraz już chyba nie muszę pisać co należy robić dalej...:)