ßßß Cookit - przepis na Ananas zapiekany pod kokosową kruszonką

Ananas zapiekany pod kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Duża dawka słodyczy w dojrzałym ananasie i chrupiącej kruszonce była mi dziś zdecydowanie potrzebna. To nic, że piję teraz niesłodzoną herbatę. I tak nie słodzę jej od piętnastego roku życia. Dlatego nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdy sprawiam sobie słodkie przyjemności. Ostatnie kilka dni z rzędu piekłam crumble jabłkowe z cynamonem, więc dziś zboczyłam z utartej ścieżki i sięgnęłam po ananasa, którego zazwyczaj traktuję w ten posób .
Tort, o którym myślałam ostatnio na fejsbuku zbliża się wielkimi krokami. A za nim podążają moje urodziny. Będzie więc na blogu raczej na pewno ;-)
Crumble z ananasem
Składniki:
1 dojrzały ananas
50 g wiórkow kokosowych
100 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka masła do smarowania naczynia
1 łyżeczka cukru demerara
200 g śmietany 36% + 1 łyżeczka cukru pudru
lody śmietankowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Ananas obieramy i wycinamy z boków części niejadalne. Przekrawamy na pół, wycinamy twardy rdzeń, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze kawałki.
Z mąki, cukru pudru, wiórków kokosowych i masła przygotowujemy kruszonkę (tak jak tutaj).
Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem i wysypujemy cukrem demerara. Układamy kawałki ananasa, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut - do momentu, aż kruszonka zrumieni się.
Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną oraz gałką lodów śmietankowych.
Składnik główny:
ananas
Składnik główny:
kokos
Rodzaj dania:
Deser
Źródło:http://artkulinaria.pl/ananas-zapiekany-pod-kokosowa-kruszonka