Wykonanie
Duża dawka
słodyczy w dojrzałym ananasie i chrupiącej kruszonce była mi dziś zdecydowanie potrzebna. To nic, że
piję teraz niesłodzoną
herbatę. I tak nie słodzę jej od piętnastego roku życia. Dlatego nie mam żadnych wyrzutów sumienia, gdy sprawiam sobie słodkie przyjemności. Ostatnie kilka dni z
rzędu piekłam crumble
jabłkowe z
cynamonem, więc dziś zboczyłam z utartej ścieżki i sięgnęłam po
ananasa, którego zazwyczaj traktuję w ten posób .Tort, o którym myślałam ostatnio na fejsbuku zbliża się wielkimi krokami. A za nim podążają moje urodziny. Będzie więc na blogu raczej na pewno ;-)Crumble z
ananasemSkładniki:1 dojrzały
ananas50 g wiórkow
kokosowych100 g
mąki pszennej40 g
cukru pudru60 g miękkiego
masła1 łyżeczka
masła do smarowania naczynia1 łyżeczka
cukru demerara200 g
śmietany 36% + 1 łyżeczka
cukru pudrulody śmietankowe (opcjonalnie)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
Ananas obieramy i wycinamy z
boków części niejadalne. Przekrawamy na pół, wycinamy twardy rdzeń, kroimy w plastry, a następnie na mniejsze kawałki.Z
mąki,
cukru pudru,
wiórków kokosowych i
masła przygotowujemy kruszonkę (tak jak tutaj).Dno żaroodpornego naczynia smarujemy
masłem i wysypujemy
cukrem demerara. Układamy kawałki
ananasa, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut - do momentu, aż kruszonka zrumieni się.Podajemy z ubitą na sztywno
śmietaną oraz gałką
lodów śmietankowych.
Składnik główny:
ananasSkładnik główny:
kokosRodzaj dania:Deser