ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe zabajone z białym winem i malinami

Czekoladowe zabajone z białym winem i malinami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis dla czekoladoholików i osób wielbiących ten brązowy przysmak w każdej postaci. Musy i kremy to nie nowość, ale zabajone z dodatkiem czekolady miałam przyjemność i kosztować i robić pierwszy raz. I na pewno nie ostatni. Jest lekkie, puszyste i umiarkowanie słodkie. Dzięki użyciu gorzkiej czekolady i półwytrawnego wina. Następnym razem wypróbuję oryginalną, wenecką recepturę z miodem zamiast alkoholu. Już się nie mogę doczekać!
(3 małe filiżanki)
50g gorzkiej czekolady
3 żółtka
50g drobnego cukru
60ml białego półwytrawnego wina
maliny (do dekoracji)
1 kostka czekolady (startej, do dekoracji)
Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć na parze żółtka z cukrem na gładki, puszysty krem. Zdjąć miskę znad pary. Do stopionej czekolady dodać wino i dobrze wymieszać. Przełożyć czekoladową masę do jajecznej, ustawić miskę znowu na parze i ubijać przez 10 minut.
Przełożyć masę do filiżanek i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową. Wstawić do lodówki na godzinę.
Zetrzeć na tarce kostkę czekolady. Posypać wiórkami każdą porcję i udekorować malinami.
Smacznego!
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/09/czekoladowe-zabajone-z-biaym-winem-i.html