ßßß
Dzisiaj przepis dla czekoladoholików i osób wielbiących ten brązowy przysmak w każdej postaci. Musy i kremy to nie nowość, ale zabajone z dodatkiem czekolady miałam przyjemność i kosztować i robić pierwszy raz. I na pewno nie ostatni. Jest lekkie, puszyste i umiarkowanie słodkie. Dzięki użyciu gorzkiej czekolady i półwytrawnego wina. Następnym razem wypróbuję oryginalną, wenecką recepturę z miodem zamiast alkoholu. Już się nie mogę doczekać!(3 małe filiżanki)50g gorzkiej czekolady3 żółtka50g drobnego cukru60ml białego półwytrawnego winamaliny (do dekoracji)1 kostka czekolady (startej, do dekoracji)
Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.Utrzeć na parze żółtka z cukrem na gładki, puszysty krem. Zdjąć miskę znad pary. Do stopionej czekolady dodać wino i dobrze wymieszać. Przełożyć czekoladową masę do jajecznej, ustawić miskę znowu na parze i ubijać przez 10 minut.Przełożyć masę do filiżanek i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową. Wstawić do lodówki na godzinę.Zetrzeć na tarce kostkę czekolady. Posypać wiórkami każdą porcję i udekorować malinami.Smacznego!