Wykonanie

Dzisiaj przepis dla czekoladoholików i osób wielbiących ten brązowy przysmak w każdej postaci. Musy i kremy to nie nowość, ale zabajone z dodatkiem
czekolady miałam przyjemność i kosztować i robić pierwszy raz. I na pewno nie ostatni. Jest lekkie, puszyste i umiarkowanie słodkie. Dzięki użyciu
gorzkiej czekolady i
półwytrawnego wina. Następnym razem wypróbuję oryginalną, wenecką recepturę z
miodem zamiast
alkoholu. Już się nie
mogę doczekać!(3 małe filiżanki)50g
gorzkiej czekolady3
żółtka50g drobnego
cukru60ml białego
półwytrawnego winamaliny (do dekoracji)1 kostka
czekolady (startej, do dekoracji)
Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.Utrzeć na parze
żółtka z
cukrem na gładki, puszysty krem. Zdjąć miskę znad pary. Do stopionej
czekolady dodać
wino i dobrze wymieszać. Przełożyć
czekoladową masę do jajecznej, ustawić miskę znowu na parze i ubijać przez 10 minut.Przełożyć masę do filiżanek i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową. Wstawić do lodówki na godzinę.Zetrzeć na tarce kostkę
czekolady. Posypać wiórkami każdą porcję i udekorować
malinami.Smacznego!