ßßß Cookit - przepis na Mrożona Tarta Malinowa

Mrożona Tarta Malinowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
80 dag malin
10 dag cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Filiżanka kajmaku
5 dag czekolady 70 %
15 dag kruchych czekoladowych herbatników
SOS:
¼ szklanki cukru
2 łyżki miodu
½ szklanki kakao
3 dag gorzkiej czekolady
Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, miód i kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks. Do 10 dni). Tartę podajemy ze świeżymi malinami, polana sosem czekoladowym
źródło ,, Kuchnia"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/07/mrozona-tarta-malinowa.html