Wykonanie
Składniki:80 dag
malin10 dag
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynyFiliżanka kajmaku5 dag
czekolady 70 %15 dag kruchych
czekoladowych herbatnikówSOS:¼ szklanki
cukru2 łyżki
miodu½ szklanki
kakao3 dag
gorzkiej czekoladyMaliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z
cukrem i
sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki
lodu. Lekko podgrzany kajmak i
czekoladę stopioną w kąpieli
wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi
herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę.
Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki
wody, dodajemy
cukier,
miód i
kakao. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby dobrze zgęstniał ( przechowujemy w lodówce maks. Do 10 dni). Tartę podajemy ze świeżymi
malinami, polana sosem
czekoladowymźródło ,, Kuchnia"