Wykonanie

Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na
miodowo-
ciateczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona
gorzką czekoladą .
Słodycz idealnie wyważona. Jeśli ciemną
czekoladę zastąpimy
mleczną, wówczas kwadracikami będą zajadać się również dzieciaki. W wersji ekspresowej można posłużyć się gotową masą
krówkową, ale mi bardziej smakuje ta przygotowana samodzielnie i do tego wariantu gorąco zachęcam.

źrodło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na formę 20x20cm:200g
herbatników250g
masła3 łyżki
miodu naturalnego70g
cukru pudru1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego lub niesłodzonego + dodatkowy
cukier do smaku150g
gorzkiej czekoladyWykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy najbardziej jak się da. Wsypujemy je do miski. 1/3
masła roztapiamy i wraz z
miodem wlewamy do
herbatników. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Resztę
masła,
cukier puder i
mleko skondensowane umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników.
Potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, przez ca 15 minut. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Gdy tak się stanie,wylewamy ją na
ciasteczkowy spód. Wygładzamy powierzchnię i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i rozprowadzamy na warstwie kajmaku. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kwadraty.

Życzę Wam Smacznego! :-)