Wykonanie
Czas
owoców sezonowych trzeba wykorzystać maksymalnie. Zapraszam zatem na przepyszny deser
czekoladowo-malinowy z dodatkiem
serka mascarpone o
aromacie cytrynowym.Pomysł zaczerpnięty z bloga http://relaxtime.blog.pl/
Składniki:krem
mascarpone:- 150 g
serka mascarpone,- 1 płaska łyżeczka
cukru (ja użyłam brzozowego),- sok z 1
cytryny,- skórka otarta z 1
cytryny,
krem czekoladowy:- 50 g
czekolady mlecznej,- 50 g
czekolady gorzkiej,- 100 ml kremówki,- 2 łyżeczki
cukru pudru,masa malinowa:- 1,5 szklanki
malin,- 2 łyżeczki
cukru pudru,dekoracja:- 0.5 szklanki
malin,- 100 ml kremówki,- 2 łyżeczki
cukru pudru,- 2 kostki zmrożonej
gorzkiej czekolady.Przygotowanie:Aby przygotować masę
mascarpone mieszamy wszystkie składniki masy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Serek przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki.W tym czasie zagotowujemy kremówkę, zdejmujemy z ognia, rozpuszczamy w niej połamaną
czekoladę i mieszamy wraz z
cukrem. Odkładamy do wystygnięcia.Osobno miksujemy
maliny z
cukrem.Gdy masa
mascarpone zastygnie, wykładamy na nią masę
czekoladową, którą uprzednio lekko miksujemy. Pucharki znów wkładamy do lodówki do zastygnięcia
czekolady. Następnie kładziemy mus malinowy.Na powstałe warstwy kładziemy
bitą śmietaną (zmiksowana kremówka z
cukrem) i ozdabiamy całymi
malinami i startą
czekoladą.