Wykonanie
Świetny sposób na wykorzystanie pozostałości np. po świętach.
Składniki:
ciasto francuskie 270 g
olej 1 łyżka
baleron (lub inna
wędlina) ok. 15 dag
cebula 1
tymianek (lub inne
zioła)
czosnek granulowany,
gałka muszkatołowakeczupjajo 1opcjonalnie
kminek lub
mak,
sezam,
siemię lnianeWykonanie:
Baleron pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce
oleju.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do
baleronu, podsmażać przez kilka minut, dodać
czosnek,
zioła,
gałkę muszkatołową, wymieszać.
Wyłożyć na
ciasto francuskie i polać
keczupem.
Zwinąć w roladę, zlepić końce. Przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem wielokrotnie.
Jajo rozmącić i posmarować nim roladę. Posypać
kminkiem lub
makiem,
sezamem, siemieniem.
Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podawać samodzielnie lub z surówką, na gorąco lub na zimno.